Rozbij kawałek schabu i zawiń w niego plasterek sera. Zapomnisz o schabowych
Zapomnij o tradycyjnych kotletach schabowych. Z tego mięsa zrobisz znacznie smaczniejsze danie. Nie zwlekaj, poznaj przepis i przygotuj te nadziewane kotlety nawet dzisiejszy obiad. Domowi smakosze na pewno się skuszą, a w dodatku poproszą o dokładkę. Sposób jest banalnie prosty.
Schab inny niż zawsze
Masz już dość tradycyjnych schabowych? W takim razie trafiłaś pod dobry adres, bo za chwilę poznasz przepis, który odmieni twój obiad. Oczywiście, że kotlety schabowe są pyszne, ale podane na obiad sprawiają, że bywa on czasem sztampowy, a po jakimś czasie takie danie może się znudzić.
Na szczęście możesz zrobić nadziewane kotlety z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Są smaczniejsze, a dzięki składnikom również bardziej soczyste. Wypróbuj ten prosty sposób i przekonaj się sama, bo ten przepis zostanie z tobą na dłużej.
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbowaćNie zapomnij o serze
Jak pewnie się domyślasz, najważniejszym składnikiem jest mięso ze schabu. Zadbaj o to, aby było świeże i nie zawierało niepotrzebnych substancji, dlatego zawsze kupuj je sprawdzonego źródła. Oprócz tego produktu potrzebne będą ci także inne. To właśnie one odmienią twoje kotlety. Nie kosztują zbyt wiele, a w dodatku większość z nich masz w swojej kuchni. Przekonaj się o tym sama, sprawdzając poniższą listę, gdzie zostały umieszczone wszystkie składniki.
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 125 g mozzarelli w kulce
- 20 g suszonych pomidorów z czosnkiem (gotowa mieszanka przypraw)
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Przepis na nadziewany schab
Plastry schabu rozbij za pomocą tłuczka na cienkie placki. Następnie każdy z nich przypraw pieprzem oraz solą. Mozzarellę pokrój na grubsze plastry i ułóż je na połówce rozbitego kotleta. Obsyp ją suszonymi pomidorami z czosnkiem.
Nadziewane kotlety złóż na pół. Zepnij je za pomocą wykałaczek. Następnie obtocz je w mące, rozbełtanym jajku, a na końcu – w bułce tartej. Smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Ser ze środka powinien zacząć wypływać. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad, a domownicy na pewno docenią to, co dla nich przygotowałaś. Sprawdź przepis na zupę, z którą schudniesz oraz dowiedz się, jaki składnik dodać do ciasta na kluski śląskie, aby były bardziej miękkie.