Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z pieczarkami i serem - na kolację i jako elegancka przystawka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.02.2022 01:00

Sałatka z pieczarkami i serem - na kolację i jako elegancka przystawka

Sałatka z pieczarkami i serem
canva/KateSmirnova

Sałatka z pieczarkami i serem to świetna sałatka na Wielkanoc lub spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest lekka, świeża i pyszna. Warzywa, ser, szynka drobiowa, szczypiorek i koperek otulone majonezem to połączenie, które posmakuje wszystkim. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarkami i serem.

Szukasz pomysłu na wiosenną sałatkę? Koniecznie przygotuj lekką sałatkę z pieczarkami i serem z dodatkiem świeżych warzyw, szynki drobiowej, koperku i szczypiorku. Sałatka jest banalnie prosta, niezwykle szybka i wychodzi za każdym razem.

Sałatką ratuję się zawsze, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Składniki do sałatki zawsze mam pod ręką, to podstawowe produkty, które zawsze są w mojej lodówce. Sałatkę możesz wzbogacić jeszcze o tortellini z grzybami lub szynką, będzie jej więcej i będzie równie pyszna.

Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną sałatkę imprezową- tu poznasz przepis na sałatkę z paluszków surimi, jest równie lekka i pyszna.

Przepis na sałatkę z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 200 g sera żółtego w kostce

  • 8 dużych pieczarek

  • papryka czerwona

  • pół puszki kukurydzy

  • ogórek zielony

  • 150 g szynki drobiowej

  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

  • łyżeczka posiekanego koperku

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i serem?

Ser i szynkę pokrój w małą kostkę, przełóż do miski. Pieczarki, paprykę i ogórka zielonego również pokrój i dodaj do sera i szynki. Kukurydzę odsącz z zalewy, wsyp do sałatki.

Żółty ser krojony w kostkę do sałatki

Źródło zdjęcia: canva/Basilios1 Do miski dodaj posiekany koperek i szczypiorek, majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i podaj. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.