Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na sernik z rosą
Monika Dec
Monika Dec 27.02.2021 01:00

Przepis na sernik z rosą

sernik z rosą
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Opolanka Kasia w Kuchni

Sernik z rosą to pyszny i efektowny pomysł na deser. Z pewnością ucieszy zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy. Jak go wykonać? Zdradzamy jeden z najlepszych przepisów na ten smakołyk.

Przepis na sernik z rosą

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g masła (zimnego)

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu

  • 2 jajka

  • 4 żółtka

  • 1 szklanka cukru

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

  • 2 budynie śmietankowe

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Bezowa pianka:

  • 6 białek

  • 1 szklanka cukru

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj kruche ciasto, dodaj do mąki: proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło i cukier puder. Rozdrobnij składniki na kruszonkę, a następnie połącz je z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto i uformuj z niego kulę.

Formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto pokrój nożem na plasterki i rozłóż je na spodzie blaszki. Ugnieć je palcami na równy placek, podziurkuj widelcem i piecz je przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Kolejnym krokiem jest zrobienie masy serowej. 2 jajka i 2 żółtka ubij z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszysty krem. Następnie zmniejsz obroty miksera do średnich i stopniowo dodawaj do masy twaróg.

W oddzielnej misce wymieszaj mleko z budyniem śmietankowym. Stopniowo wlewaj otrzymaną mieszankę do masy serowej, miksując przy tym na małych obrotach. Na koniec dodaj do niej olej.

Delikatnie wylej masę na podpieczony spód i wstaw ciasto z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz je przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. 

Ostatnim krokiem jest przygotowanie bezowej pianki. Najlepiej to zrobić na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Ubij jajka z cukrem na sztywną i gęstą pianę, wyłóż ją na gorący sernik i wygładź jego powierzchnię. Ciasto piecz w 150 stopniach C przez 15 minut. Po około pół godzinie na serniku zaczną się pojawiać pierwsze kropelki rosy.

undefined

źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis