Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste pulpeciki w sosie koperkowym zachwycą wszystkich
Adrianna Szałkowska
Adrianna Szałkowska 25.03.2022 22:52

Soczyste pulpeciki w sosie koperkowym zachwycą wszystkich

pulpeciki w sosie koperkowym
fot. pixy.org

Dobrze zrobione kotleciki mielone w sosie koperkowym są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Do ich wykonania wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników i nieco przypraw. Czego chcieć więcej?

Smakowite pulpeciki w sosie koperkowym

Pyszne klopsiki w sosie koperkowym możemy stworzyć z różnych rodzajów mielonego mięsa. Wieprzowe, wieprzowo-wołowe, kurze – wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli zależy nam na niskokalorycznej potrawie, wybierzmy mięso indycze – to ono jest uważane za najzdrowsze z mięs drobiowych. Ważne, by mielonka nie była rozdrabiana w blenderze czy mikserze. Możemy samodzielnie zmielić mięso w maszynce albo poprosić o zmielenie w sklepie. Dzięki temu kotlety będą miały odpowiednią konsystencję.

Aby nadać pulpetom optymalnej miękkości i soczystości, dodajemy do nich czerstwą bułkę moczoną w wodzie lub mleku. Możemy dodać jej mniej, jeśli samo mięso jest dość wilgotne, ale nie pomijamy tego etapu całkowicie. Bułkę można zastąpić startymi ziemniakami.

Składniki na smaczne pulpeciki w sosie koperkowym

Przygotowanie pulpetów w sosie koperkowym jest łatwe. Danie sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Potrzebne będą:

500 g mięsa mielonego (dowolnego gatunku – wieprzowe, wieprzowo-wołowe, indycze, drobiowe)2 jajkabułka pszenna (może być czerstwa)litr bulionu drobiowegopęczek koperku250 ml śmietany 30%średnia cebulasólpieprzpół łyżeczki papryki słodkiej mielonejłyżeczka czosnku granulowanegopół łyżeczki majerankupół łyżeczki tymiankupół łyżeczki kolendrypół łyżeczki rozmarynućwierć łyżeczki papryki chili mielonejkilka ziarenek ziela angielskiego

Przepis na pyszne pulpeciki w sosie koperkowym

Zanim zabierzemy się za pulpeciki, musimy przygotować czerstwą bułkę pszenną. Wkładamy ją do naczynia z wodą lub mlekiem i moczymy kilkanaście minut. Do osobnej miski przekładamy mięso mielone i wbijamy jajko. Doprawiamy przyprawami w ilości podanej w składnikach bądź wedle uznania. Namoczoną bułkę odciskamy, rwiemy na mniejsze kawałki i dokładamy do mięsa. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Możemy zeszklić ją na patelni albo dodać do reszty składników w stanie surowym – obie wersje dają pyszny efekt. Wszystko razem porządnie mieszamy. Masa powinna dawać się ulepić w okrągłe kotleciki. Jeśli jest zbyt wilgotna albo rzadka – dodajemy troszkę bułki tartej.

Formujemy małe pulpeciki w dłoniach i odstawiamy na bok. Gotujemy bulion drobiowy i do wrzącego płynu wrzucamy ulepione kotlety. Gotujemy je bez przykrycia przez około 20 minut na średnim ogniu. Na początku klopsy będą bardzo delikatne, więc po włożeniu do garnka staramy się ich nie ruszać. Gdy zrobią się miękkie, wyciągamy je z wywaru i odkładamy.

Koperek dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie drobno siekamy. Do naczynia przekładamy śmietanę i dolewamy do niej pół chochli bulionu drobiowego po gotowaniu pulpetów. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy jeszcze chochlę ciepłego bulionu i znów mieszamy tak, by nie było grudek. Dopiero taką miksturę wlewamy do garnka z resztą bulionu. Wrzucamy do niego także posiekany koperek i gotujemy sos tak długo, aż część się zredukuje i stanie się odpowiednio gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec gotowania wkładamy do sosu ugotowane pulpeciki i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Gotowe! Takie przepyszne i soczyste pulpeciki w sosie koperkowym są idealne na rodzinny obiad. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Można podawać je na wiele sposobów – wszystko zależy od naszych preferencji. Smakują wyśmienicie z tłuczonymi albo całymi ziemniakami, ryżem albo kaszą gryczaną czy jęczmienną. Możemy obok nich podać soczystą surówkę z kapusty pekińskiej albo inny zdrowy, kolorowy dodatek pełen witamin.

Tagi: pulpety