Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym
pixabay.com
Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym – składniki:
6 udek kurczaka,
1 łyżeczka startego imbiru,
8 łyżek sosu sojowego,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki whisky lub brandy,
4 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki miodu,
1/2 cebuli.
Przygotowanie udek pieczonych w glazurze miodowej z sosem sojowym
Przygotuj glazurę: posiekaj cebulę i czosnek, dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszaj z doprawionymi solą i pieprzem udkami i włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjmij udka z glazury, włóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wody, polej udka marynatą, przykryj i piecz przez około 1 i 1/2 godziny w 200℃, w międzyczasie przewróć udka 2–3 razy(można uzupełnić wodę). Jeśli jest taka konieczność, na koniec możesz udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia i pozwól, by soki w razie potrzeby odparowały.
Tagi:
Powiązane
To najlepsza karkówka, jaką jadłem w życiu. Sekretem jest prosty sos
Szatkuję kapustę i przykrywam ją mięsem mielonym. Wszystkie gołąbki mogą się przy tym schować
Weź masło i wbij w nie ząbki czosnku. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Rozbijam mięso z kurczaka i obtaczam w tej marynacie. To najlepszy przepis na kotlety, jaki znam
Babcia zawsze dodawała do małosolnych kawałek chleba. Powód wprawił mnie w osłupienie
Jak dużo wiesz o ogórkach? Wynik 10/10 zdobędzie tylko garstka osób
Najnowsze
Przestałam dodawać mąkę do placków z cukinii. Ten składnik sprawił, że są 100 razy bardziej puszyste
Nie smażę już klasycznych kotletów schabowych. Te roladki smakują mi 100 razy bardziej
Rączka zrobił wiosenną sałatkę z mniszka. Teraz w domu jemy ją kilka razy na tydzień
Mieszam jajko z solą i kwaśną śmietaną. Nikt nie wierzy, co z tego wychodzi
Łączę mięso z ziemniakami i wstawiam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na szybki obiad
Biorę parówki, jajko i robię z nich polskie sushi. Wszyscy to uwielbiają
Kroję pora i mieszam z trzema dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy
Do sera na naleśniki zawsze dodaję ten składnik. W życiu nie jadłem nic bardziej kremowego
Polecane
Kładę pokrojone ziemniaki i wlewam tą mieszankę. Taki obiad mogę jeść codziennie
Dodaję do ogórków kiszonych te aromatyczne “kuleczki”. Cudownie podkręcają ich smak
Ten chleb bez pieczenia to hit w moim domu. Robię go na każdy weekend
Pokrój karkówkę, posmaruj majonezem i przełóż serem. Ten przepis to objawienie
Ten kalafior jest lepszy od mięsa. Sekretem jest 1 składnik panierki
Biorę liść kapusty i smażę z jajkiem. Po chwili mam placek, w który mogę wszystko zawinąć
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbować
Niedawno dodałem to do sernika zamiast rodzynek. Wyszedł lepszy niż z cukierni
Pokrój młodą kapustę i włóż ją do pieca. Tylko 2 dodatki i oszalejesz z zachwytu
Popularne
Ten napój to plaster na jelita. Pijąc codziennie zregenerujesz swój organizm i wzmocnisz odporność
Kruszonka jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie
Ten domowy koktajl spala tłuszcz z brzucha w tydzień. Efekt jak po liposukcji
Solisz ziemniaki przed zagotowaniem wody? To błąd! Tak będą o wiele smaczniejsze
Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka
Tylko takie małosolne możesz podać dziecku. Przepis na zdrowe ogórki
Już teraz zetnij pędy sosny, zimą sobie podziękujesz. Zrobisz z nich pyszny syrop na przeziębienie
W ten sposób gotujesz ryż? Możesz zaszkodzić całej rodzinie