Smakosze.pl Porady 1 błąd w przechowywaniu i suszone grzyby wylądują w koszu. Przestrzegają przed nim najlepsze kucharki
canva/TrotzOlga

1 błąd w przechowywaniu i suszone grzyby wylądują w koszu. Przestrzegają przed nim najlepsze kucharki

5 września 2023

Czy wiecie, jak przechowywać suszone grzyby? Doświadczone kucharki wiedzą, że umieszczenie ich w niewłaściwym opakowaniu będzie skutkowało zepsuciem się skarbów lasu. Wyjaśniamy jak go uniknąć.

Grzyby suszone nie muszą się psuć

Źle przechowywane grzyby suszone pleśnieją, tracą aromat, a czasem nawet stają się siedliskiem moli spożywczych. Warto więc zadbać o to, by nasze wysiłki włożone w zbieranie i przygotowanie rarytasu nie poszły na marne.

Zdaniem doświadczonych w kuchni osób wystarczy zrezygnować z jednego rodzaju opakowania, żeby uniknąć przykrej niespodzianki , gdy będziemy chcieli zabrać się za gotowanie. W dalszej części artykułu wyjaśnimy, w co włożyć suszone grzyby.

Grzyby po wysuszeniu trzymaj z dala od wilgoci.jpg
canva/Kamchatka
W tym tygodniu ceny w Biedronce spadły z hukiem. Nawet olej dostaniemy 72 procent taniej

Jak przechowywać suszone grzyby?

Najgorszym możliwym rodzajem opakowania do przechowywania grzybów jest plastikowa torba. Folia uniemożliwia przepływ powietrza i sprzyja gromadzeniu się wilgoci. Lepszy będzie już pojemnik, lecz on z kolei przejdzie zapachem grzybów.

Jeśli więc nie chcecie poświęcać takiego opakowania, postawcie na słoik, który po opróżnieniu można wyparzyć przed włożeniem innego produktu. Dobrym pomysłem będzie też umieszczeniem suszonych grzybów do papierowego lub płóciennego worka.

Jak wykorzystać suszone grzyby?

Aromatyczna wersja skarbów lasu nada smaku m.in. potrawom z dodatkiem kapusty. Warto dodać je do bigosu czy farszu do pierogów . Te przysmaki wcale nie są zarezerwowane na wigilię.

A jeśli macie pod ręką grzyby świeże, konieczne zróbcie z nich aromatyczny sos . Świetnie smakuje z mięsem, kopytkami, a nawet makaronem. Możecie też skusić się na dodanie ich do jajecznicy. Wersja z kurkami jest znakomita .

Suszone grzyby przechowuj w słoiku.jpg
canva/arfo
Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy