Smakosze.pl Przepisy Babcia Krysia poza jabłkiem dodaje do barszczu czerwonego niepozorne owoce. Smak zachwyca
Canva / woyzzeck

Babcia Krysia poza jabłkiem dodaje do barszczu czerwonego niepozorne owoce. Smak zachwyca

28 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Barszcz czerwony babci Krysi jest bez wątpienia najbardziej lubianą potrawą na święta. Jego tajemnicza receptura w końcu ujrzała światło dzienne. Okazuje się, że zupa swój wybitny smak zawdzięcza dodatkowi suszonej żurawiny. Dzięki owocom aromat tego barszczu jest wprost obłędny.

Żurawina i jabłka to nie jedyne tajne składniki naszej babci. Równie znaczącą rolę odgrywa ocet balsamiczny. Dzięki niemu do barszczu czerwonego nie musimy przygotowywać wcześniej zakwasu. Zadziwi Was esencjonalność tej potrawy.

Przepis na wyjątkowy barszcz czerwony babci Krysi

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości buraków

  • 4-5 suszonych grzybków

  • 3 niewielkie marchewki

  • nieduży kawałek selera

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 8-10 ziarenek pieprzy czarnego

  • 1 małe jabłko

  • garść suszonej żurawiny

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Barszcz czerwony babci Krysi z dodatkiem suszonej żurawiny

Buraki do barszczu czerwonego obierz i pokrój na mniejsze kawałki . Przełóż warzywa do dużego garnka i zalej je 3 litrami zimnej wody . Dodaj do nich obrane ząbki czosnku, przekrojoną na pół cebulę bez łupiny, obrane i przekrojone jabłko a także pozbawione skóry warzywa korzeniowe . Na koniec wrzuć do garnka żurawinę, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu .

Składniki na wywar do barszczu czerwonego wstaw do gotowania . Dodaj do nich namoczone w międzyczasie grzyby . Całość gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut .

Na 10-15 minut przez końcem gotowania dodaj do barszczu czerwonego suszony majeranek . Zupę dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym . Gotowy barszcz możesz podawać w kubeczku do picia, lub jako dodatek do pasztecika . Zupa idealnie komponuje się także z uszkami . Barszcz czerwony podany z ziemniakami to nie lada przysmak . Zakwas do zupy nastawisz z pomocą rad Jakuba Kuronia .

Canva / olvas
Canva / olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy