Smakosze.pl Przepisy Babcia robi najlepszą surówkę z kiszonych ogórków. Nawet Gessler wzięłaby przepis
canva/La_vanda

Babcia robi najlepszą surówkę z kiszonych ogórków. Nawet Gessler wzięłaby przepis

13 marca 2023

Prosta surówka z ogórków kiszonych zachwyci nawet wybrednych. Do kwaśnego warzywa dodamy paprykę, cebulę i kilka innych składników. Babcina receptura jest bardzo prosta, a rarytas będzie pasował do niejednego obiadu. Musicie spróbować.

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych

Kiszone ogórki w połączeniu z kilkoma innymi warzywami i prostym sosem z oliwy z oliwek oraz miodu będą smakowały obłędnie. Podajcie je do obiadu, a każdy będzie zachwycony.

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 mała czerwona papryki
  • pół średniej cebuli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 15 g miodu lub syropu klonowego
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Ogiński pokazał, jak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach na świecie

Jak przygotować surówkę z ogórków kiszonych? Przepis jest bardzo prosty

Ogórki kiszone wyjmujemy z zalewy i dokładnie je odsączamy. Kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w misce. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i tniemy ją na cienkie, niezbyt długie paseczki.

Cebulę obieramy i siekamy. Oba warzywa dodajemy do ogórków. W szklance łączymy oliwę z oliwek, ostrą paprykę, miód, odrobiną soli i solidną szczyptę pieprzu. Sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy surówkę.

Jak podać surówkę z ogórków kiszonych?

Orzeźwiająca i kwaśna surówka świetnie sprawdzi się zarówno do kotletów mielonych, jak i do panierowanej ryby. Ponieważ jest wyrazista w smaku, warto ją sparować z ziemniakami lub kaszą o dość stonowanym smaku np. kuskusem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy sycący rarytas z dodatkiem czerwonej fasoli . Być może spodoba wam się też receptura na pełne charakteru połączenie marchewki i chrzanu .

Ogórki kiszone pasują do surówki.png
canva/Jiri Hera
Ćwikła siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. To za sprawą 1 dodatku
Kazała kelnerce przeczytać skład szynki. Na koniec Gessler mogła zrobić tylko jedno
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy