Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Wielu smakoszy lubi kluski przyrządzone z ziemniaków. Kopytkom o aksamitnej konsystencji naprawdę trudno się oprzeć. Aby łatwo i szybko przyrządzić je w domu, skorzystajcie z naszego przepisu. Receptura — zgodnie z radami naszych babć — pomija dodatek jajka. Dzięki temu kluseczki są wyjątkowo smaczne i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie, a smak zostanie z wami na długo.
Nie każde ziemniaki nadają się na kopytka. W przypadku tego przepisu sprawdza się odmiany mączyste o żółtym miąższu. Spróbujcie podać je ze szpinakie m lub w sosie pomidorowym. Zachwycą najbardziej wybrednych zjadaczy ziemniaków.
Przepis na aksamitne kopytka bez jajek
Składniki:
-
200 g ziemniaków
-
½ łyżki oleju rzepakowego
-
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy nieco ostygną, dokładnie tłuczemy je na gładką masę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz olej i zagniatamy ciasto .
J eśli będzie się bardzo lepiło do rąk, dosypujemy mąki. W szerszym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. W drugim naczyniu przygotowujemy zimną wodę. Ciasto ziemniaczane dzielimy na pół, a następnie tworzymy z niego rulon o średnicy około 1,5 cm.
Kroimy go na około 3 cm romby i odkładamy je na obsypany mąką talerz. Do gotującej się wody wrzucamy połowę przygotowanych kopytek, ostrożnie mieszamy i gotujemy kluseczki przez 2-3 minuty . W tym czasie powinny wypłynąć na wierzch.
Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy je z garnka i na kilka sekund umieszczamy w zimnej wodzie. Hartujemy w ten sposób kopytka, nie ryzykując ich uszkodzenia. Z naczynia z wodą przekładamy je bezpośrednio na talerz i polewamy oliwą z oliwek lub wcześniej przygotowanym sosem . Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mamaalergikagotuje Zapraszamy na nasz Instagram