Smakosze.pl Przepisy Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
canva/papkin

Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie

22 listopada 2021

Wielu smakoszy lubi kluski przyrządzone z ziemniaków. Kopytkom o aksamitnej konsystencji naprawdę trudno się oprzeć. Aby łatwo i szybko przyrządzić je w domu, skorzystajcie z naszego przepisu. Receptura — zgodnie z radami naszych babć — pomija dodatek jajka. Dzięki temu kluseczki są wyjątkowo smaczne i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie, a smak zostanie z wami na długo.

Nie każde ziemniaki nadają się na kopytka. W przypadku tego przepisu sprawdza się odmiany mączyste o żółtym miąższu. Spróbujcie podać je ze szpinakie m lub w sosie pomidorowym. Zachwycą najbardziej wybrednych zjadaczy ziemniaków.

Przepis na aksamitne kopytka bez jajek

Składniki:

  • 200 g ziemniaków

  • ½ łyżki oleju rzepakowego

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy nieco ostygną, dokładnie tłuczemy je na gładką masę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz olej i zagniatamy ciasto .

J eśli będzie się bardzo lepiło do rąk, dosypujemy mąki. W szerszym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. W drugim naczyniu przygotowujemy zimną wodę. Ciasto ziemniaczane dzielimy na pół, a następnie tworzymy z niego rulon o średnicy około 1,5 cm.

Kroimy go na około 3 cm romby i odkładamy je na obsypany mąką talerz. Do gotującej się wody wrzucamy połowę przygotowanych kopytek, ostrożnie mieszamy i gotujemy kluseczki przez 2-3 minuty . W tym czasie powinny wypłynąć na wierzch.

Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy je z garnka i na kilka sekund umieszczamy w zimnej wodzie. Hartujemy w ten sposób kopytka, nie ryzykując ich uszkodzenia. Z naczynia z wodą przekładamy je bezpośrednio na talerz i polewamy oliwą z oliwek lub wcześniej przygotowanym sosem . Smacznego.

Kopytka bez jaj
Kopytka bez jaj wychodzą delikatne i bardzo smaczne

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamaalergikagotuje Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy