Smakosze.pl Przepisy Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów
canva/Olga Yastremska's Images

Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów

13 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kochamy pierogi. Ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z serem, po prostu każde. Choć kosztują trochę pracy, każdy zawsze chętnie zje je na obiad. Dziś przedstawimy wam babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów. Jak zawsze, tajemnica tkwi w małym szczególe.

Pierogi z mięsem należą do klasyki pierogów. Zwykle robi się je z mięsa gotowanego, do którego dodaje się cebulkę, jajko i przyprawy. Czasami jednak farsz potrafi wyjść zbyt suchy i zwarty. Na szczęście babcie mają na to swój sposób. Dodają do niego namoczoną bułkę. Dzięki niej mięsna masa nabiera delikatniejszej struktury i jest bardzo soczysta.

Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • duża szczypta soli

  • 1/2 szklanki gorącej wody

na farsz:

  • 40 dag ugotowanego mięsa, np. wieprzowiny lub z rosołu

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 czerstwa kajzerka

  • woda lub mleko do namoczenia

  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów z mięsem

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej i sól. Dolej gorącą wodę i wymieszaj. Zagnieć, by składniki połączyły się. Potem przełóż ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrób. Powinno być gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką.

Na farsz mięso pokój na kawałki. Cebulę obierz, grubo poszatkuj, delikatnie zrumień na patelni z olejem. Bułkę namocz w mleku lub wodzie.

Mięso i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia. Na końcu zmiel też odciśniętą bułkę. Farsz dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, a najlepiej wyrób dłonią.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich kolejno rozwałkowuj na cienki placek. Szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdym krążku ciasta połóż porcję farszu, uformuj pierogi.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej pierogi, zamieszaj. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 3 minuty.

Pierogi podawaj polane cebulką zrumienioną na maśle albo cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.

Wskazówki:

  • W czasie wałkowania pozostałe kawałki ciasta trzymaj przykryte ściereczką, żeby nie obeschły.

  • Pierogi gotuj na średnim ogniu. Zbyt duży może sprawić, że zaczną się rozpadać.

Po więcej inspiracji na pyszne pierogi zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na pierogi ruskie , a także na pierogi w stylu meksykańskim .

pierogi
pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: uwagababciagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy