Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów
Kochamy pierogi. Ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z serem, po prostu każde. Choć kosztują trochę pracy, każdy zawsze chętnie zje je na obiad. Dziś przedstawimy wam babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów. Jak zawsze, tajemnica tkwi w małym szczególe.
Pierogi z mięsem należą do klasyki pierogów. Zwykle robi się je z mięsa gotowanego, do którego dodaje się cebulkę, jajko i przyprawy. Czasami jednak farsz potrafi wyjść zbyt suchy i zwarty. Na szczęście babcie mają na to swój sposób. Dodają do niego namoczoną bułkę. Dzięki niej mięsna masa nabiera delikatniejszej struktury i jest bardzo soczysta.
Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów
Składniki:
na ciasto:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 jajko
-
1 łyżka oleju
-
duża szczypta soli
-
1/2 szklanki gorącej wody
na farsz:
-
40 dag ugotowanego mięsa, np. wieprzowiny lub z rosołu
-
1 cebula
-
2 łyżki oleju
-
1 czerstwa kajzerka
-
woda lub mleko do namoczenia
-
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów z mięsem
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej i sól. Dolej gorącą wodę i wymieszaj. Zagnieć, by składniki połączyły się. Potem przełóż ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrób. Powinno być gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką.
Na farsz mięso pokój na kawałki. Cebulę obierz, grubo poszatkuj, delikatnie zrumień na patelni z olejem. Bułkę namocz w mleku lub wodzie.
Mięso i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia. Na końcu zmiel też odciśniętą bułkę. Farsz dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, a najlepiej wyrób dłonią.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich kolejno rozwałkowuj na cienki placek. Szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdym krążku ciasta połóż porcję farszu, uformuj pierogi.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej pierogi, zamieszaj. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 3 minuty.
Pierogi podawaj polane cebulką zrumienioną na maśle albo cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.
Wskazówki:
-
W czasie wałkowania pozostałe kawałki ciasta trzymaj przykryte ściereczką, żeby nie obeschły.
-
Pierogi gotuj na średnim ogniu. Zbyt duży może sprawić, że zaczną się rozpadać.
Po więcej inspiracji na pyszne pierogi zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na pierogi ruskie , a także na pierogi w stylu meksykańskim .
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem
-
Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych
-
Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty
źródło: uwagababciagotuje