Bajecznie łatwy przepis na kiszone pomidory
Kiszenie to wschodni zwyczaj przechowywania warzyw. Nie tracą one swoich cennych właściwości, a przy tym stają się naturalnym probiotykiem. W Polsce rekordy popularności biją kiszone ogórki, okazuje się, że warto również postawić na pomidory!
Dlaczego warto jeść kiszone pomidory?
Kiszone pomidory są idealnym dodatkiem do dań mięsnych, pieczonych ziemniaków lub przeróżnych sałatek . Przy okazji są niezwykle cennym źródłem witamin oraz minerałów. Zawarte w nich antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu.
Przede wszystkim cenny jest likopen, którego regularne spożywanie obniża ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób sercowo - naczyniowych . Poniżej podajemy przepis na niezwykle pyszne i zdrowe kiszone pomidory!
Przepis na kiszone pomidory
Składniki:
-
2 kg mięsistych pomidorów
-
8 ząbków czosnku
-
4 gałązki kopru
-
4 liście porzeczki
-
4 kawałki świeżego korzenia chrzanu
-
8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-
4 liście laurowe
-
2 litry wody
-
4 łyżki soli
Sposób wykonania:
Dokładnie umyj pomidory i delikatnie nakłuj je wykałaczką , a następnie wraz z wszystkimi przyprawami do słoików. Zagotuj wodę z solą i zalej nią warzywa. Dokładnie zakręć słoiki i pozostaw na około tydzień.
Po około 7 dniach ustanie ich fermentacja, wtedy można ich próbować . Przechowuj je w chłodnym miejscu, dzięki temu zachowają swoją jędrność na około dwa miesiące.
Jeśli chcesz nieco dłużej zachować ich smak, pasteryzuj je 15 minut w piekarniku w temperaturze 85 stopni Celsjusza . Słoiki postaw do góry dnem i pozostaw aż do wystygnięcia.
undefined
źródło l24/ beszamel se
undefined