Bajecznie prosty przepis na zupę serową
Zupa serowa to świetny sposób na rozgrzanie po spacerze w zimną pogodę, gdy jesteśmy przemarznięci do kości. Jej przygotowanie jest łatwe i bardzo szybkie. Efekt finalny jest tak pyszny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką.
Zupa serowa ma wspaniałą, gęstą konsystencję, piękny zapach i wyjątkową sytość - już jedna miska wystarcza, aby poczuć się pełnym po posiłku.
Podając ją do stołu, nie zapomnij o zrobieniu kilku chrupiących grzanek, dzięki którym można poczuć kontrast w czasie jedzenia. Trzaskające w zębach grzanki sprawiają ogromną przyjemność w połączeniu z zupą serową.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę serową
Składniki:
-
1 l bulionu
-
600 g sera topionego, cheddara i edamskiego
-
3 cebule
-
6 ząbków czosnku
-
pieprz
-
tymianek
-
szczypiorek
-
łyżka mąki
-
łyżka masła
Zacznij od rozgrzania w garnku masła. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Podsmażaj ją, aż stanie się ładnie brązowa. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.
W czasie smażenia przygotuj sery . Rozpakuj je i pokrój w mniejszą kostkę, która ułatwi roztapianie. Do garnka wlej bulion i zagotuj całość - dopraw pieprzem oraz tymiankiem.
Do gotującego bulionu wrzuć rozdrobnione sery i cały czas mieszaj. Gdy sery roztopią się, rozrób mąkę z odrobiną wody i wlej do zupy. Zamieszaj i podawaj ozdobioną szczypiorkiem oraz grzankami. Smacznego.
Źródło: canva/Tatiana-Frank, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje.pl