Smakosze.pl Przepisy Bajecznie prosty przepis na zupę serową
canva/CCat82, Getty Images

Bajecznie prosty przepis na zupę serową

9 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa serowa to świetny sposób na rozgrzanie po spacerze w zimną pogodę, gdy jesteśmy przemarznięci do kości. Jej przygotowanie jest łatwe i bardzo szybkie. Efekt finalny jest tak pyszny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką.

Zupa serowa ma wspaniałą, gęstą konsystencję, piękny zapach i wyjątkową sytość - już jedna miska wystarcza, aby poczuć się pełnym po posiłku.

Podając ją do stołu, nie zapomnij o zrobieniu kilku chrupiących grzanek, dzięki którym można poczuć kontrast w czasie jedzenia. Trzaskające w zębach grzanki sprawiają ogromną przyjemność w połączeniu z zupą serową.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę serową

Składniki:

  • 1 l bulionu

  • 600 g sera topionego, cheddara i edamskiego

  • 3 cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • pieprz

  • tymianek

  • szczypiorek

  • łyżka mąki

  • łyżka masła

Zacznij od rozgrzania w garnku masła. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Podsmażaj ją, aż stanie się ładnie brązowa. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.

W czasie smażenia przygotuj sery . Rozpakuj je i pokrój w mniejszą kostkę, która ułatwi roztapianie. Do garnka wlej bulion i zagotuj całość - dopraw pieprzem oraz tymiankiem.

Do gotującego bulionu wrzuć rozdrobnione sery i cały czas mieszaj. Gdy sery roztopią się, rozrób mąkę z odrobiną wody i wlej do zupy. Zamieszaj i podawaj ozdobioną szczypiorkiem oraz grzankami. Smacznego.

Zupa serowa

Źródło: canva/Tatiana-Frank, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy