Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Cudowne faworki zrobisz z 1 produktu
Faworki z jednego składnika przygotujesz błyskawicznie. Bez mąki, bez wyrabiania i smażenia. Wystarczy, że pokroisz ciasto francuskie i upieczesz je w piekarniku. Faworki są złociste, chrupiące i pełne smaku. Oprósz je cukrem pudrem, a znikną błyskawicznie.
Wszyscy uwielbiamy faworki. Smażone, chrupiące ciasto oprószone cukrem pudrem jest pysznym dodatkiem do kawy lub herbaty nie tylko w tłusty czwartek. Ciasto na ten tradycyjny przysmak jest jednak dość czasochłonne. Ciasto musimy dobrze wyrobić, rozwałkować, wykrawać i smażyć.
Mimo, że do ciasta na faworki dodajemy odrobinę spirytusu, aby nie piło oleju podczas smażenia, to i tak słodycze są dość ciężkie i tłuste. Doskonałą alternatywą są faworki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjny przysmak w nowej odsłonie posmakuje każdemu.
Do przygotowania faworków potrzebujemy wyłącznie ciasta francuskiego. Są więc nie tylko lżejsze, ale i tańsze od klasycznych. Faworki pieczemy 11 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu są pięknie przyrumienione i bardzo chrupiące.
Przepis na faworki bez grama mąki i bez smażenia
Składniki:
-
opakowanie ciasta francuskiego
-
cukier puder do oprószenia
Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w cienkie paski. Po środku każdego zrób nacięcie i przełóż przez nie brzegi w taki sposób, aby powstały faworki. Faworki poukładaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 11 minut. Po tym czasie ostudź faworki, oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.
Z ciasta francuskiego przygotujesz również wyśmienite kremówki oraz wytrwane paszteciki . Koniecznie musisz spróbować.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie uwierzysz co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. 100 razy lepsze od zwykłych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama