Biorę ciasto francuskie i robię z niego pączki. Nie ma szybszego i lepszego przepisu
Choć zdecydowanie odświętny, tłusty czwartek nie jest niestety w Polsce dniem wolnym od pracy. Dlatego dla wszystkich zabieganych mamy przepis na pączki, których usmażenie trwa dosłownie chwilę. Sztuczka polega na użyciu gotowego ciasta francuskiego.
Naprawdę szybkie pączki
Owszem, pączki z ciasta francuskiego to poważne wykroczenie wobec tradycji tego podniosłego dnia. Ale cóż – zawsze można sobie powiedzieć, że lepsze takie niż żadne. A jeśli mamy czas, by tłusty czwartek poświęcić na cukiernicze popisy, może miejsce dla tych nietypowych pączków znajdzie się obok, a nie zamiast tradycyjnych?
Zwłaszcza, że – jak łatwo się będzie za chwilę przekonać – takie pączki to dosłownie chwila roboty. Wystarczy przygotować proste dwuwarstwowe oponki z ciasta francuskiego i nadziać je bitą śmietaną.
Ciasto francuskie na ratunek
Przepis jest naprawdę ekspresowy dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego, które łatwo kupić w każdym sklepie . Nadziewamy je zwykłą bitą śmietaną z odrobiną aromatu waniliowego. Kanał Kuchnia Magdy, z którego przepisu zaczerpnęliśmy ilustracje do naszego tekstu, pomija aromatyzowanie śmietany.
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 500 ml śmietanki kremówki
- 80 g cukru pudru
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Olej do smażenia
Przygotowujemy pączki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z jednego opakowania rozkładamy na stolnicy i delikatnie wałkujemy. Dokładnie smarujemy całą powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem, a na wierzch układamy drugą warstwę ciasta i leciutko dociskamy . Podczas smażenia, dwie warstwy zostaną w ten sposób rozdzielone i będzie można faszerować pączki.
Z podwójnej warstwy ciasta francuskiego wycinamy kółka foremką o średnicy ok. 8 cm. Kółka układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron, aż będą złociste .
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na bitą śmietanę. W boku pączka robimy niewielką dziurkę i faszerujemy bitą śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego.
Wypróbuj również przepisy na ciasto czekoladowo-bananowe i turecki przysmak na bazie marchewki .