Smakosze.pl Przepisy Biorę kawał boczku i nacieram tą mieszanką. Ten przepis to hit w moim domu
Fot. YouTube/Dorfrezepte

Biorę kawał boczku i nacieram tą mieszanką. Ten przepis to hit w moim domu

8 marca 2024

Jesteś smakoszem boczku? To koniecznie wypróbuj ten przepis. Boczek natarty aromatyczną mieszanką jest nie lada rarytasem. Zjesz go ze smakiem i z przyjemnością sięgniesz po dokładkę.

Weź boczek i natrzyj go tą mieszanką

Jeśli przepadasz za boczkiem i cenisz sobie jego smak, to warto, żebyś poznał pewną recepturę. Dzięki niej przyrządzisz boczek, jakiego jeszcze nie jadłeś. Wszystko dzięki mieszance z aromatycznych ziół i czosnku. Nacierasz nią kawał boczku, a reszta należy już do piekarnika.

W niedługim czasie uzyskasz danie, które zachwyca soczystością i chrupiącą skórką. Boczek w takim wydaniu potrafi uzależnić i sprawi, że trudno będzie ci przejść obok niego obojętnie. Na pewno skusisz się na dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Dorfrezepte. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

przepis na boczek
Fot. YouTube/Dorfrezepte
Ulep kulki z mięsa, zrób wgłębienie i wlej jajka. Mąż ciągle mnie prosi o ten obiad
Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razy

Jak zrobić boczek w aromatycznej mieszance?

Składniki:

  • ½ kg boczku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie boczku zacznij od przyrządzenia mieszanki. Do miseczki wsyp sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i słodką paprykę . Składniki wymieszaj i natrzyj nią dokładnie boczek. Zrób poprzeczne nacięcia na mięsie. Następnie posiekaj drobno ząbki czosnku.

Włóż je w nacięcia na boczku i zawiń w folię aluminiową. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie podgrzej w rondelku przyprawy i dodatkowo natrzyj nimi boczek po wyjęciu z piekarnika. Podawaj z ziemniakami i surówkami lub jedz z pieczywem.

Boczek pełen smaku i aromatu

Tak przyrządzony boczek wyróżnia się niezwykle wyrazistym smakiem i apetycznym aromatem. Jest soczysty i mięciutki w środku . Jednak jego skórka jest chrupiąca, to pyszne połączenie. Takie danie możesz jeść na obiad lub kroić na pieczywo i jeść w formie kanapki.

Boczek będzie smakował wszystkim mięsożercom, którzy cenią sobie też wyraziste smaki. Danie jest proste w przygotowaniu i poradzi z nim sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pastę do kanapek z ryby i jajek. Podawaliśmy też przepis na błyskawiczny makaron, który pasuje na obiad.

przepis na boczek
Fot. YouTube/Dorfrezepte
W Biedronce do reszty powariowali, dziś i jutro dostaniesz 20 zł. Ruszyła akcja „Specjalny weekend”
Żadna jarzynowa, ta sałatka bije ją na głowę. Nic tak nie pasuje do wędlin
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy