Biorę polędwiczki wieprzowe, boczek i zaplatam z nich warkocz. Ten genialny trik zachwyca rodzinę i gości
Ten niezwykle prosty przepis zmienia zwykłą polędwiczkę wieprzową w niepowtarzalne dzieło. Choć danie wygląda bardzo efektownie, nie jest ani trochę trudniejsze w przygotowaniu od wersji, którą pieczemy na co dzień. Oczywiście, tylko dla osób, które potrafią zapleść warkocz.
Warkocz z mięsa
Kilka prostych zabiegów ujętych w tym przepisie sprawia, że polędwiczka wieprzowa – mięso raczej chude – pozostanie soczyste i pełne smaku. Odpowiada za to między innymi boczek – tłuszczowy dodatek do tego mięsa, marynata oraz sposób, w jaki pieczemy obsmażone wcześniej mięso.
Posiłek taki jest dość szybki w przygotowaniu, a polędwica wieprzowa to jedno z popularniejszych mięs w polskich sklepach. Danie sprawdzi się więc na codzienny obiad, ale wygląda niezwykle odświętnie. Oczywiście podane przy ważniejszej okazji będzie także ozdobą stołu , całkiem tanią jak na tak wytworne danie.
Smażona i pieczona wieprzowina
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dorfrezepte, gdzie pieczeń przed wstawieniem do piekarnika wysmarowana jest ketchupem. Można w to miejsce użyć innych sosów (polecamy sos barbecue !), a także marynaty podobnej do tej, jaką przygotowujemy do grillowanych mięs.
Składniki
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 3 łyżki sosu barbecue (lub ketchupu albo marynaty do mięsa)
- 1 główka czosnku
- 2-3 gałązki rozmarynu
- Sól, pieprz
Pieczona polędwiczka
Polędwiczkę czyścimy, myjemy i dokładnie osuszamy. Przekrawamy ją wzdłuż na pół tak, by powstały dwa szerokie pasy. Każdy z nich przekrawamy dalej wzdłuż na trzy części. Oprószamy je solą i pieprzem, nacieramy i odstawiamy na kilka chwil .
Trzy paski wieprzowiny układamy równolegle do siebie, każdy z nich przykrywamy plastrem boczku i związujemy je razem na końcu sznurkiem wędliniarskim. Zaplatamy trzy paski w warkocze takie same jak te, które robimy na włosach – na zmianę prawy i lewy pas przekładamy między pozostałe dwa. Na końcu związujemy ponownie nitką wędliniarską. Tak samo postępujemy z pozostałymi fragmentami mięsa.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane albo łyżkę masła na oleju do smażenia. Układamy przekrojony na pół czosnek (lub zmiażdżone płazem noża ząbki czosnku) i gałązki rozmarynu. Smażymy przez chwilę, żeby masło przejęło smak przypraw . Następnie odsuwamy je na bok i układamy warkocze z wieprzowiny .
Mięso obsmażamy z obu stron, aż będzie złociste. Nie musi być gotowe w środku, ponieważ za chwilę wędruje do piekarnika. Przekładamy je więc do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Od wierzchu dokładnie smarujemy je sosem barbecue (lub innym – ulubionym). Obok układamy rozmaryn i czosnek z patelni. Nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni . Po wyjęciu dajemy mięsu odpocząć przez kolejne 10 minut i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na nietypowe ziemniaczane kulki i leczo z ogórkiem kiszonym .