Smakosze.pl Porady Błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda
Canva / k-stock

Błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda

27 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Borykasz się z wodnistymi pieczarkami z patelni? 1 błąd powoduje, że możemy zapomnieć o chrupiących i rumianych grzybach z patelni. Zbyt wczesne dodanie soli sprawia, że pieczarki wydzielają bardzo dużą ilość płynu, przez co duszą się, zamiast smażyć.

Smakiem pieczarek można cieszyć się przez cały rok. Łatwo dostępny i niedrogi produkt z chęcią dodajemy do rozmaitych potraw. Dowiedz się jak sprawić, by zawsze wychodziły apetyczne i chrupiące. Po momentem solenia jest kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę.

Jakie pieczarki są najlepsze do smażenia i jak je przygotować?

Kluczowe w przygotowywaniu pieczarek jest wybranie produktu dobrej jakości . Z podwiędłych i rozgniecionych grzybów nie wyczarujemy pysznego dania . Ciemny kolor produktu także powinien zapalić nam w głowie światełko ostrzegawcze .

Po czym można poznać pieczarki dobrej jakości? Takie grzyby są białe i jędrne . Przy zakupie zwróć uwagę czy produkt nie jest mokry oraz nie posiada żadnych uszkodzeń mechanicznych . Sposób przechowywania także dużo powie nam o jakości grzybów.

Jeśli mamy już kupione pieczarki, należy przygotować je do smażenia . Pieczarki myjemy w wodzie i dokładnie osuszamy . To bardzo ważny krok, gdyż grzyby same w sobie mają sporą zawartość płynu . Nie wskazane jest, aby jeszcze dodawać go do zawartości patelni .

Oczyszczone pieczarki nie wymagają obierania, ale są osoby, które wolą to robić . W tym celu należy użyć niewielkiego nożyka z ostrym czubkiem . Uważaj, by podczas tej czynności nie uszkodzić grzybowych kapeluszy .

Jak smażyć pieczarki, aby wychodziły złociste i chrupiące?

Pieczarki najlepiej smażyć na maśle . Ten rodzaj tłuszczu gwarantuje, że grzyby z patelni wyjdą wyjątkowo apetyczne . Do masła warto również dodać niewielką ilość oliwy .

Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone pieczarki . Smaż je powoli, aby dać im możliwość odparowania . Jeśli masz bardzo dużo pieczarek do usmażenia, lepiej zrobić to partiami, niż na siłę próbować zmieścić je wszystkie na raz na patelni .

Podsmażone pieczarki dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie ziołami . Pamiętaj, aby nie solić ich podczas smażenia . Tę przyprawę dodawaj do grzybów dopiero przed samym zdjęciem ich z patelni . Tylko taka metoda daje pewność, że smażone pieczarki wyjdą pyszne za każdym razem. Zadbaj o to, aby właściwie przechowywać te grzyby . Faszerowane pieczarki wprost zachwycają swoim smakiem .

Canva / Tobias Buschmann
Canva / Tobias Buschmann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy