Błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda
Borykasz się z wodnistymi pieczarkami z patelni? 1 błąd powoduje, że możemy zapomnieć o chrupiących i rumianych grzybach z patelni. Zbyt wczesne dodanie soli sprawia, że pieczarki wydzielają bardzo dużą ilość płynu, przez co duszą się, zamiast smażyć.
Smakiem pieczarek można cieszyć się przez cały rok. Łatwo dostępny i niedrogi produkt z chęcią dodajemy do rozmaitych potraw. Dowiedz się jak sprawić, by zawsze wychodziły apetyczne i chrupiące. Po momentem solenia jest kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę.
Jakie pieczarki są najlepsze do smażenia i jak je przygotować?
Kluczowe w przygotowywaniu pieczarek jest wybranie produktu dobrej jakości . Z podwiędłych i rozgniecionych grzybów nie wyczarujemy pysznego dania . Ciemny kolor produktu także powinien zapalić nam w głowie światełko ostrzegawcze .
Po czym można poznać pieczarki dobrej jakości? Takie grzyby są białe i jędrne . Przy zakupie zwróć uwagę czy produkt nie jest mokry oraz nie posiada żadnych uszkodzeń mechanicznych . Sposób przechowywania także dużo powie nam o jakości grzybów.
Jeśli mamy już kupione pieczarki, należy przygotować je do smażenia . Pieczarki myjemy w wodzie i dokładnie osuszamy . To bardzo ważny krok, gdyż grzyby same w sobie mają sporą zawartość płynu . Nie wskazane jest, aby jeszcze dodawać go do zawartości patelni .
Oczyszczone pieczarki nie wymagają obierania, ale są osoby, które wolą to robić . W tym celu należy użyć niewielkiego nożyka z ostrym czubkiem . Uważaj, by podczas tej czynności nie uszkodzić grzybowych kapeluszy .
Jak smażyć pieczarki, aby wychodziły złociste i chrupiące?
Pieczarki najlepiej smażyć na maśle . Ten rodzaj tłuszczu gwarantuje, że grzyby z patelni wyjdą wyjątkowo apetyczne . Do masła warto również dodać niewielką ilość oliwy .
Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone pieczarki . Smaż je powoli, aby dać im możliwość odparowania . Jeśli masz bardzo dużo pieczarek do usmażenia, lepiej zrobić to partiami, niż na siłę próbować zmieścić je wszystkie na raz na patelni .
Podsmażone pieczarki dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie ziołami . Pamiętaj, aby nie solić ich podczas smażenia . Tę przyprawę dodawaj do grzybów dopiero przed samym zdjęciem ich z patelni . Tylko taka metoda daje pewność, że smażone pieczarki wyjdą pyszne za każdym razem. Zadbaj o to, aby właściwie przechowywać te grzyby . Faszerowane pieczarki wprost zachwycają swoim smakiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce
-
Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama