Smakosze.pl Porady Błyszcząca czy matowa strona folii nadaje się do pieczenia?
canva.com/nenovbrothers, Ivaylo Ivanov

Błyszcząca czy matowa strona folii nadaje się do pieczenia?

26 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Folia aluminiowa jest wynalazkiem, który pomaga nam w wielu aspektach gotowania i nie tylko - często można dzięki niej wyczyścić trudne w usunięciu zabrudzenia, czy zachować banany w świeżości. Niestety, Polacy do dzisiaj nie wiedzą, z której strony folii korzystać podczas pieczenia.

Ludzie odpowiedzialni za opracowanie folii postanowili, że będzie miała ona dwie strony. Jedna będzie doskonale przepuszczać temperaturę, przez co gotowanie będzie łatwiejsze - zadaniem drugiej jest za to izolacja od zewnętrznych wahań temperatury.

Którą stroną folii aluminiowej należy zawinąć pieczeń?

Historia folii aluminiowej zaczęła się na początku XX w. gdy Richard S. Reynolds, wprowadził ją na rynek amerykański. Początkowo głównymi odbiorcami folii byli producenci słodyczy oraz wyrobów tytoniowych. Od tego czasu wynalazek ten świetnie odnalazł się w milionach domów.

Dzisiaj, mimo ogromnej popularności, wiele osób nie wie która strona najlepiej sprawdzi się podczas pieczenia mięs lub innych produktów spożywczych. Każdy powinien owijać pieczenie, kurczaka i inne dania matową stroną na zewnątrz, wtedy efekt będzie najlepszy.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.

Matowa strona przepuszcza bowiem energię cieplną znacznie wydajniej niż błyszcząca, dlatego doskonale sprawdza się jako narzędzie ułatwiające gotowanie w piekarnikach. Jedzenie przygotowane w taki sposób będzie idealnie wypieczone i bardzo soczyste.

Błyszczącą stroną owiń kanapki

Lśniąca część folii odbija ciepło - jej zasada działania może zostać przyrównana do mat termicznych, które można znaleźć za grzejnikami w domach czy mieszkaniach. Odbija ona energię, dzięki czemu ta wraca z powrotem do pomieszczenia, a nie trafia w chłodną ścianę.

Zawinięcie kanapek, czy innych zimnych produktów spożywczych lśniącą stroną od zewnątrz sprawi, że znacznie dłużej zachowają swoją świeżość, jakość oraz smak. Jest to szczególnie istotne w przypadku długich podróży, gdy jedzenie wystawione jest na czynniki atmosferyczne znacznie mocniej, niż w domu.

Zachowaj jednak szczególną ostrożność, gdy planujesz odgrzewać jedzenie przechowywane w folii. Po włożeniu jej do mikrofali pojawiają się wyładowania elektromagnetyczne, które nie tylko zniszczą jedzenie i sprzęt, lecz mogą wywołać nawet zwarcie czy pożar.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps.pl; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy