Smakosze.pl Przepisy Bosacka zdradziła, co musi się znaleźć w piernikach. Większość osób zupełnie pomija ten składnik
Fot. Canva, Instagram/katarzynabosacka

Bosacka zdradziła, co musi się znaleźć w piernikach. Większość osób zupełnie pomija ten składnik

2 grudnia 2024

Katarzyna Bosacka wprowadza nas w okres świąt. Zamiast przestrzegać przed składnikami w gotowym jedzeniu, zachwala naturalne składniki pierników. O jednym przeważnie zapominamy, zastępując go innym. Ekspertka zwraca na to uwagę.

Żytnie pierniki

Katarzyna Bosacka na swoim koncie na Instagramie opublikowała filmik, w którym przypomina mniej znane fakty na temat pierników. Są wśród nich prawdziwe ciekawostki. Jedna z nich mówi, że w dawnym Toruniu, który słynie do dziś z wypieku pierników, piernikarze przy narodzeniu córki rozczyniali ciasto, z którego piekli pierniczki dopiero na ślub dziecka.

Bosacka przypomina, że choć nie mieści się to w głowie, ciasto piernikowe powinno być niezwykle odporne na starzenie . Nie zawiera ono przecież jajek ani tłuszczu, który byłby podatny na jełczenie. Ubiegłoroczne pierniki mogą więc być po rozkruszeniu i wymieszaniu z masłem bazą do tegorocznego sernika.

wycinanie pierników

Wyciskam i przecieram lodówkę. Trik na medal, pachnie przecudownie

Dojrzewające pierniki

Tym bardziej odporne na zepsucie, a wręcz zachęcające do dojrzewania , jest samo ciasto na pierniki. Ci bardziej zapobiegliwi mają już za sobą przygotowania do pieczenia. Ciasto należy rozczynić nawet 4-6 tygodni przed świętami, by na 1-2 tygodnie przed móc upiec świąteczny deser. Chodzi o to, by w międzyczasie ciasto zdążyło dojrzeć.

Potencjał dojrzewania nadać ma też odpowiednia mąka. I tu Bosacka przypomina rzecz najciekawszą. Mówi mianowicie, że oryginalne pierniki przygotowywane powinny być nie z mąki pszennej, a z żytniej mąki chlebowej . Najlepsza będzie do tego mąka typu 720, którą należy przesiać przed zagnieceniem ciasta.

Dobre ciasto na pierniki

Dojrzewanie ciasta jest kluczowym procesem jego produkcji . Pozwala ono przegryźć się smakom zawartym w przyprawach , które z trudem inaczej rozprowadziłyby się w masie. Podczas dojrzewania odparowuje też woda, przyczyniając się do nadania właściwej konsystencji naszym przyszłym piernikom.

Aby wszystko poszło zgodnie z planem, do ciasta należy używać wyłącznie mieszanki przypraw bez sztucznych dodatków . Wszelkiego rodzaju wzmacniacze smaku mogą sprawić, że ciastka nie będą przechowywać się aż tak dobrze, jak byśmy chcieli. Zadbajmy też o wysokiej jakości mąkę i proszek do pieczenia bez fosforanów.

Wypróbuj też przepis na gruzińskie pierogi chinkali i sposób na ekologiczne czyszczenie lodówki .

Te ryby są tak szkodliwe, że zakazali ich w wielu krajach. Polacy wciąż chętnie je jedzą
Lidl i Biedronka przeceniają masło. Taniocha, co za okazja
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy