Smakosze.pl Przepisy Chrupiące placki z cukinii bez dodatku jajek. Wielka konkurencja dla ziemniaczanych
canva/peredniankina

Chrupiące placki z cukinii bez dodatku jajek. Wielka konkurencja dla ziemniaczanych

30 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś powiem wam, jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Są wielką konkurencją dla placków ziemniaczanych i doskonale się udają, choć nie zawierają jajek. By przygotować tę potrawę, wystarczy zetrzeć nieobrane warzywo, dosmaczyć je cebulą, czosnkiem i skórką z cytryny i przystąpić do smażenia.

Cukinia jest dość niepozornym, niskokalorycznym warzywem. Nie ma wyraźnego smaku i dzięki temu można ją dodawać do wielu potraw. Doskonale sprawdzi się w zapiekankach, potrawach duszonych i zupach. Dzisiaj zagra u nas jednak pierwszoplanową rolę, bo na jej bazie przygotujemy smaczne placki.

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • 2 średniej wielkości, młode cukinie

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1/2 cebuli

  • kilka pomidorów suszonych z zalewy olejowej

  • skórka otarta z 1/2 cytryny

  • 1/2 pęczka pietruszki

  • ok. 10 łyżek mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków z cukinii

Cukinie dokładnie umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do startej cukinii.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Pomidory osącz z oleju, drobno posiekaj. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

Wszystkie rozdrobnione składniki dodaj do cukinii. Wsyp też część mąki, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej więcej mąki.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, spłaszcz je, smaż na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.

Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Możesz je podawać np. z sosem czosnkowym przygotowanym z majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku. Po więcej inspiracji na potrawy z cukinii zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. pomysły na potrawy z kwiatów cukinii , a także na zapiekany placek z cukinii .

starta cukinia
starta cukinia

Źródło zdjęcia: canva/Qwart Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy