Smakosze.pl
Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii

canva/minadezhda

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii. Łatwy przepis

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Macie ochotę na cukinię w pysznej i wyjątkowo aromatycznej odsłonie? Rozdrobnijcie warzywo na tarce i dodajecie do niego kilka innych składników. Po zapieczeniu uzyskacie fantastyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się jako szybka, sycąca kolacja. Placek zachwyci was swoją delikatnością i kremową konsystencją. Koniecznie go spróbujcie.

Cukinia jest delikatnym w smaku warzywem sezonowym, które sprawdzi się w wielu daniach. Po wybornym leczo czy bigosie czas na nieco inną odsłonę kuzynki ogórka zapieczoną pod pyszną serową pierzynką. Danie jest niezwykle aromatyczne i syci na długo. Skusicie się?

Pięknie wyglądające ciasto leśny mech

Pięknie wyglądające ciasto leśny mech. Idealne na przyjęcia i imprezy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborny zapiekany placek z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie o łącznej masie około 600 g

  • 3 jaja

  • 1 średnia cebula

  • 2 większe ząbki czosnku

  • 4 płaskie łyżki bułki tartej

  • 50 g ulubionego sera żółtego

  • 50 g tartego parmezanu (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pół pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Cukinie myjemy, odkrawamy końce. Ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Cebulę obieramy i również rozdrabniamy, korzystając z tego narzędzia.

Warzywa doprawiamy solą, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odciskamy je z wody na sicie, a następnie wkładamy do osuszonej miski. Dodajemy obrane z łupin i rozdrobnione ząbki czosnku, bułkę tartą, oliwę, tarty ser oraz parmezan, jeśli do używamy.

Szczypiorek myjemy i siekamy. Łączymy go ze składnikami w misce, a następnie wbijamy jaja. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i starannie mieszamy.

Przenosimy masę do formy o wymiarach zbliżonych do 18 cm x 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Podajemy na ciepło z wybraną surówką. Smacznego.

Placek z cukinii jest aromatyczny i sycący

Placek z cukinii jest aromatyczny i sycący

Źródło zdjęcia: canva/Teleginatania

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >