Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii. Łatwy przepis
Macie ochotę na cukinię w pysznej i wyjątkowo aromatycznej odsłonie? Rozdrobnijcie warzywo na tarce i dodajecie do niego kilka innych składników. Po zapieczeniu uzyskacie fantastyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się jako szybka, sycąca kolacja. Placek zachwyci was swoją delikatnością i kremową konsystencją. Koniecznie go spróbujcie.
Cukinia jest delikatnym w smaku warzywem sezonowym, które sprawdzi się w wielu daniach. Po wybornym leczo czy bigosie czas na nieco inną odsłonę kuzynki ogórka zapieczoną pod pyszną serową pierzynką. Danie jest niezwykle aromatyczne i syci na długo. Skusicie się?
Przepis na wyborny zapiekany placek z cukinii
Składniki:
2 cukinie o łącznej masie około 600 g
3 jaja
1 średnia cebula
2 większe ząbki czosnku
4 płaskie łyżki bułki tartej
50 g ulubionego sera żółtego
50 g tartego parmezanu (opcjonalnie)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
pół pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Cukinie myjemy, odkrawamy końce. Ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Cebulę obieramy i również rozdrabniamy, korzystając z tego narzędzia.
Warzywa doprawiamy solą, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odciskamy je z wody na sicie, a następnie wkładamy do osuszonej miski. Dodajemy obrane z łupin i rozdrobnione ząbki czosnku, bułkę tartą, oliwę, tarty ser oraz parmezan, jeśli do używamy.
Szczypiorek myjemy i siekamy. Łączymy go ze składnikami w misce, a następnie wbijamy jaja. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i starannie mieszamy.
Przenosimy masę do formy o wymiarach zbliżonych do 18 cm x 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Podajemy na ciepło z wybraną surówką. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Teleginatania
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku