Smakosze.pl Przepisy Babcia nagrała jak najszybciej i najtaniej zrobić ciasto bez pieczenia. Hitowy przepis podbija sieć
Screen filmu na kanale Henia Foks na YouTube

Babcia nagrała jak najszybciej i najtaniej zrobić ciasto bez pieczenia. Hitowy przepis podbija sieć

17 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia może uratować przed katastrofą niejeden oficjalny obiad. Babcia Henia doskonale wie, że klasyczne wypieki nie zawsze sie udają, więc warto mieć przygotowany "plan b." Budyniowiec z jej przepisu jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a smak sprawia, że wszyscy nie mogą przestać go jeść.

Ciasto bez pieczenia babci Heni - pyszny budyniowec, który na YouTube bije rekordy popularności

Budyniowiec ma trzy ogromne plusy, które sprawiają, że warto przygotowywać go na każdą możliwą okazję. Po pierwsze składniki są bardzo popularne i tanie, więc nawet jeśli nie masz ich w swojej szafce, bez problemu znajdziesz je w niskiej cenie w pobliskim sklepie.

Po drugie czas potrzebny do jego przygotowania jest zaskakująco niski. Dzięki temu nie będziesz musiał spędzać wielu godzin w kuchni piekąc czy mieszając składniki.

Po trzecie, prostota budyniowca pozwala sporządzić go praktycznie każdemu, nawet dzieciom. Ciasto to idealnie nadaje się dla najmłodszych, aby twoje pociechy mogły z satysfakcją sporządzić swój pierwszy słodycz.

Ilość wyświetleń wideo, na którym babcia Henia gotuje swoje ciasto, dobija powoli do 1 miliona, więc tak duże zainteresowanie z pewnością musi być wyznacznikiem doskonałej jakości przepisu. Powyższy screen pochodzi z kanału Henia Foks na YouTube

Przepis na banalnie prosty i smaczny budyniowiec

Składniki:

  • biszkopty

  • 1 litr mleka

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

  • kostka masła

  • szklanka cukru

  • 400 ml śmietany 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżki żelatyny

Zacznij od odlania z litra mleka jednej szklanki. Resztę płynu wlej do garnka i postaw go na palnik włączony na średni ogień. W między czasie do szklanki mleka wsyp budynie i dokładnie je wymieszaj.

Masło w temperaturze pokojowej dodaj do grzejącego się mleka. Mieszaj zawartość garnka co chwilę, aby nic się nie przypaliło. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodaj do garnka szklankę mleka z budyniem.

Teraz należy całość energicznie mieszać do momentu, gdy masa mocno zgęstnieje. W formie wysmarowanej masłem połóż na dnie biszkopty i zalej je gorącą masą. Odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie ubij śmietanę z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną oraz cukrem pudrem. Kiedy ubijesz śmietanę na sztywna pianę, wylej ją na wierzch budyniu. Możesz przyozdobić ciasto tartą czekoladą lub innymi dodatkami. Smacznego.

Źródło: youtube.com/Henia Foks

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy