Smakosze.pl Porady Co dodać do ciasta zamiast oleju? Zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik
canva/bit245

Co dodać do ciasta zamiast oleju? Zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik

2 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Większość przepisów na ciasto przewiduje użycie masła lub oleju. Niestety tłuszcze te są bardzo kaloryczne. Co więc dodać do ciasta zamiast oleju? Bez problemu możecie sięgnąć po zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik, którym jest jogurt naturalny. Użyjcie go raz, a docenicie wilgotność i lekkość wypieku.

Najpopularniejszymi tłuszczami dodawanymi do ciast jest masło, margaryna i olej. Pełnią one w wypiekach ważną funkcję, niestety są też bardzo kaloryczne. 100 g każdego z tych produktów dostarcza średnio ok. 700 kcal. Osoby dbające o linię unikają więc ciast, bo połączenie tłuszczu i cukru niestety nie służy sylwetce, ani zdrowiu. Czym więc zastąpić tradycyjne tłuszcze?

Najlepszy zamiennik oleju w cieście

Tłuszcz w cieście to nie tylko źródło kalorii, ale też składnik, który daje wypiekom wiele korzyści. Przede wszystkim wpływa na ich kruchość, miękkość i wilgotność. Przedłuża też świeżość wypieków, a ponad wszystko dodaje im smaku. Czy jednak istnieje jakiś mniej kaloryczny produkt, którym można zastąpić w cieście popularne tłuszcze? Tak, jest nim jogurt naturalny. Ciasto przygotowane z jego dodatkiem, będzie miało podobne walory, jak tradycyjny wypiek, jednak będzie o wiele mniej kaloryczne.

Ile kalorii w ten sposób zaoszczędzimy? To wszystko zależy od tego, czy jogurtem zastąpimy cały tłuszcz, czy tylko jego część. Łyżka oleju dostarcza ok. 90 kcal, a jogurtu naturalnego 15 kcal. Różnica kaloryczność jest więc ogromna.

Bezpiecznie jest zastąpić jogurtem naturalnym połowę masła lub oleju przewidzianego w przepisie. Jednak niektóre receptury w ogóle nie będą wymagały użycia oleju, margaryny czy masła. Wtedy różnicę poczuje wasz żołądek i cała sylwetka.

Tłuszcz w cieście - kilka wskazówek

  • Masło, które ma być dodane do ciasta kruchego, powinno być dobrze schłodzone. Zapewni ciastu większą kruchość.

  • Gdy jednak robisz ciasto ucierane, masło czy margarynę ogrzej do temperatury pokojowej. Tłuszcz nabierze bardziej kremowej konsystencji, lepiej się utrze i połączy z pozostałymi składnikami.

  • Jogurt naturalny dodawany do wypieków powinien być gęsty, by nie rozrzedzać zbytnio ciasta.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na ciasto jogurtowe z jagodami , a także na ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką .

jogurt naturalny
jogurt naturalny

Źródło zdjęcia: canva/Dalaifood

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo, stylzycia.radiozet

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy