Smakosze.pl
Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

canva/A_Lein

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

25 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto jogurtowe z jagodami to pyszny i prosty deser dla całej rodziny. Ciasto jest wyjątkowo puszyste i wilgotne w środku, a jagody nadają mu wyjątkowego smaku. Placek jogurtowy to doskonały pomysł na szybki deser, który będzie gotowy w godzinę. Sprawdź, jak go przygotować.

Ciasto jogurtowe to jedno z bardzo prostych i szybkich wypieków, które przygotujesz w nawet zabiegany dzień. Ciasto jest puszyste i wilgotne w środku, a kwaśne jagody doskonale łączą się z delikatnym, jogurtowym plackiem, sprawiając, że każdy będzie prosił o dokładkę.

Ciasto smakuje doskonale zarówno ze świeżymi jagodami, jak i mrożonymi, możesz więc je przygotować o każdej porze roku. Ciasto jogurtowe z jagodami z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników wypieków i deserów. Przed przygotowaniem ciasta wyjmij jogurt i jajka z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Zimne produktu mogą sprawić, że ciasto nie urośnie lub pojawi się zakalec.

Wykorzystaj sezon i przygotuj również ciasto jogurtowe ze śliwkami oraz ciasto jogurtowe z rabarbarem. Puszyste plaski pod kruszonką za każdym razem wychodzą doskonale i znikają błyskawicznie.

Przepis na ciasto jogurtowe z jagodami

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

  • 450 g mąki tortowej typ 450

  • 150 g cukru

  • 250 jogurtu naturalnego

  • 200 g jagód

  • 120 ml oleju roślinnego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Jak przygotować ciasto jogurtowe z jagodami?

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem, umyj i osusz jagody.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem wanilinowym i cukrem kryształem, następnie dodaj jogurt, olej i miksuj na wysokich obrotach. Dodaj mąkę z proszkiem, zmniejsz obroty miksera i dokładnie wymieszaj.

Masę wylej na tortownicę, wygładź łyżką, obsyp jagodami i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 35-40 minut, do suchego patyczka. Ciasto przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >