Smakosze.pl Produkty Co można przygotować z żółciaka siarkowego?
Wikimedia Commons/ Andreas Eichler CC A-S 4.0

Co można przygotować z żółciaka siarkowego?

21 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Grzyby uchodzą za produkt, który nie wnosi zbyt wiele do naszej diety - popularna jest bowiem opinia, jakoby człowiek nie był zdolny do przyswajania substancji odżywczych z grzybów. I choć niektóre gatunki faktycznie nie mają zbyt wiele do zaoferowania, większość z nich jest cennym elementem odżywiania.

Żółciaki siarkowe wyglądają specyficznie, a najbardziej rzuca się w oczy ich kolor. Intensywna żółć przykuwa uwagę i pozwala rozpoznać grzyba. Mimo wszystko osoby, które nie znają żółciaków, mogą uznać je za zwykłą hubę, gdyż podobnie jak ona, rosną na drzewach.

Żółciaki siarkowe - grzyby nazywane "kurczakiem z lasu"

Surowe owocniki tego grzyba mogą wywołać po zjedzeniu problemy żołądkowe, dlatego nie należy spożywać ich na surowo. W smaku przypomina trochę mięso z kurczaka, stąd nazywane są "kurczakiem z lasu". Z kolei fani wegetarianizmu przyrównują go do tofu.

Jego faktura również upodabnia go do drobiowego mięsa. Jest zbity i zwarty, a w trakcie jedzenia stawia opór podobny do mięsa. Dlatego polecamy go szczególnie osobom, które z różnych powodów niedawno zrezygnowały z mięsa i tęsknią do jego smaku.

Jak przygotować żółciaki?

Przed gotowaniem należy je dokładnie opłukać i wygotować przez 30 minut. Wykryto w nich niewielką ilość lektyn, które mogą niszczyć komórki czerwonych krwinek. Wygotowanie wypłukuje lektyny i eliminuje ich szkodliwe działanie.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.

Po takiej wstępnej obróbce można już przejść do głównego gotowania. W tym aspekcie mamy bardzo szeroką gamę wyborów, gdyż podobnie jak w przypadku mięsa, możemy poddać je takiej samej obróbce. Jednym z najlepszych sposobów jest usmażenie ich jak schabowych.

Źródło: hipokrat, Getty Images

Schabowe z żółciaka

W tym przypadku zamiast obgotowywania w wodzie, zalecamy użycie bulionu wypełnionymi przyprawami, takimi jak czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Przed panierowaniem należy również odczekać, aż grzyby w pełni wystygną.

Teraz wystarczy jedynie obtoczyć je w mące, zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy panierka będzie złocista i chrupiąca, można wyławiać kotlety i układać na ręczniku kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy