Smakosze.pl Porady Co oznacza zielona woda podczas gotowania ziemniaków?
Canva /claudiodivizia

Co oznacza zielona woda podczas gotowania ziemniaków?

10 kwietnia 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Woda podczas gotowania ziemniaków może mieć wiele kolorów. Najczęściej jest zwyczajnie mętna, lekko żółta bądź brązowa - jeśli gotujemy je w mundurkach. Wszystkie te kolory są całkowicie normalnie.

Zupełnie inaczej sprawa się ma w przypadku odcienia zielonego. Tutaj najlepiej mieć się na baczności i najlepiej z ostrożnością podejść do ugotowanych ziemniaków.

Co oznacza zielona woda podczas gotowania ziemniaków?

Jeśli woda ma zielony odcień, najprawdopodobniej same ziemniaki także miały taki kolor - możemy go zauważyć zaraz pod skórką. Zielone ziemniaki zawierają szkodliwą solaninę, która dla ludzi jest zwyczajnie toksyczna.

Solanina ma za zadanie odstraszać szkodniki przed podjadanie bulw ziemniaków. Zielone części mają zazwyczaj ziemniaki niedojrzałe, których za wszelką cenę powinniśmy unikać.

Zatrucie solaniną może mieć przykre skutki i objawia się między innymi wymiotami, gorączką, bólem głowy czy osłabieniem . Zatrucia można uniknąć przede wszystkim wybierając dojrzałe ziemniaki bez zielonych prześwitów pod skórką.

Podczas gotowania solanina całe szczęście przestaje być tak groźna i szkodliwa, jednak wystarczy nawet fragment niedogotowanego ziemniaka, by odczuć nieprzyjemne dolegliwości. Dodatkowo warto pamiętać, że nawet zwyczajne ziemniaki są ciężkostrawne jeśli nie są dokładnie ugotowane.

Jak gotować ziemniaki? 

Najlepszym sposobem jest gotowanie ziemniaków w mundurkach, to właśnie bezpośrednio pod skórką są cenne wartości odżywcze. Do gotowania ziemniaków powinniśmy przygotować większy garnek, ale wysokość wody powinna sięgać zaledwie 2 cm nad ziemniakami.

Tak przygotowane ziemniaki gotujemy od 20 do 30 minut na wolnym ogniu. Wodę solimy w momencie kiedy zaczyna wrzeć, nie ma potrzebny robić tego wcześniej.

Jeśli jesteś fanem ziemniaków, z całą pewnością pokochasz nasze przepisy. Tutaj znajdziesz recepturę na najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem, a tutaj na kociołek obiadowy dla całej rodziny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy