Chłopski garnek z ziemniakami - przepis na tanie i pożywne pyszności
Jeżeli mamy w lodówce resztki warzyw, trochę ziemniaków i kawałek kiełbasy – warto zużyć je, przygotowując tak proste danie, jakim jest chłopski garnek z ziemniakami. W przypadku tej potrawy można wrzucić do garnka prawie wszystko – smaczny efekt murowany. Danie bywa nazywane również „wiejskim kociołkiem”. Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.
Szybki i prosty chłopski garnek z ziemniakami na zimne dni
Chłopski garnek jest uważany za danie jednogarnkowe, ale oczywiście można traktować go na wiele sposobów. Przepis jest bardzo elastyczny i wymyślono całe mnóstwo wariacji na jego temat. Do gotowania warto podejść zgodnie ze swoimi własnymi preferencjami. Składniki można podsmażyć na patelni i dorzucić do garnka, ale można również cały obiad wykonać w jednym naczyniu.
Chłopski garnek z ziemniakami i innymi warzywami to doskonały pomysł na obiad wtedy, gdy nie mamy planu na nic bardziej oryginalnego, nie chce nam się robić dużych zakupów albo po prostu chcemy wyczyścić lodówkę z pozostałych pojedynczych warzyw. Do garnka można wrzucić cokolwiek – danie będzie pyszne, a przy tym pożywne. Świetnie rozgrzeje nas w szare i pochmurne dni.
Składniki na chłopski garnek z ziemniakami
Chłopski garnek z ziemniakami to danie apetyczne, sycące i bardzo łatwe w przygotowaniu. Oto, czego będziemy potrzebować do przygotowania jednej z wielu wersji tej potrawy:
puszka fasoli czerwonej500 ml passaty pomidorowej300 g ziemniaków300 g kapusty białej250 g dowolnej, ulubionej kiełbasyśrednia cebula20 g masłałyżeczka mielonego chiliłyżeczka mielonej słodkiej paprykiłyżeczka majerankusólpieprz
Sycący chłopski garnek z ziemniakami – przepis
Gotowanie zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Kiełbasę kroimy w plastry, a cebulę obieramy z łupiny i kroimy w piórka. Patelnię stawiamy na ogniu i umieszczamy na niej masło. Dodajemy cebulę i kiełbasę, całość doprawiamy łyżeczką chili. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy około 5 minut.
Do dużego garnka wlewamy passatę pomidorową, szklankę wody oraz wrzucamy pokrojoną w paski kapustę. Przykrywamy naczynie i stawiamy je na małym ogniu. Gotujemy całość przez około pół godziny. Po tym czasie do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz to, co usmażyliśmy na patelni – kiełbasę i cebulę. Zawartość naczynia doprawiamy słodką papryką oraz majerankiem. Mieszamy składniki i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Jeśli danie zrobi się zbyt gęste, możemy dolać do niego troszkę wody.
Pod koniec gotowania otwieramy puszkę czerwonej fasolki i odlewamy z niej zalewę. Odsączoną fasolę dorzucamy do garnka z pozostałymi składnikami. Na koniec doprawiamy potrawę szczyptą soli i pieprzu do smaku. Proporcje przypraw warto dobrać do swojego gustu – niektórzy preferują większą ilość chili i pieprzu. Do dania pasuje również granulowany czosnek.
Chłopski garnek to potrawa bardzo elastyczna. Tak naprawdę możemy dodać do niej wszystko, na co mamy ochotę albo to, co po prostu zalega nam w lodówce i szafkach. W wielu przepisach na to danie znajdziemy paprykę, boczek, kukurydzę czy marchew. Warto popuścić wodze fantazji i wykorzystać składniki, które mamy pod ręką – efekt będzie przepyszny.
Taki smaczny, rozgrzewający chłopski garnek to potrawa idealna na chłodne, jesienno-zimowe miesiące. Jest prosty w przygotowaniu i może stanowić smaczny obiad wtedy, gdy nie mamy pomysłu na nic innego albo chcemy pozbyć się resztek warzyw ze spiżarni. Najlepiej smakuje z pieczywem – chlebem albo kawałkiem bułki. Na pewno pokochają go wszyscy domownicy!