Co robić, żeby kotlety schabowe nie wyszły twarde?
Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso wywołuje w nas istną euforię. Nie każdy jednak wie co zrobić, aby po ugotowaniu mięso zachowało delikatną fakturę, która nie przeszkadza w jedzeniu.
Jeśli więc dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem i nigdy wcześniej nie robiłeś schabowych, poniżej wyjaśniamy najważniejsze zagadnienia. Przed gotowaniem zaopatrz się w tłuczek do mięsa, folię spożywczą i deskę - te trzy przedmioty bardzo ci pomogą.
Jak zmiękczyć mięso na kotlety schabowe?
Przede wszystkim na początku należy dokładnie rozbić je tłuczkiem. Gdy będziesz miał pokrojone kotlety o grubości około pół centymetra każdy, możesz przejść do zmiękczania plastrów. W tym celu połóż mięso na desce i przykryj je folią spożywczą.
Dzięki folii nie tylko uniknie się czyszczenia tłuczka z drobinek mięsa - podczas uderzania tłuczkiem w mięso, w powietrze mogą ulatywać niewielkie kawałki schabu, które zanieczyszczają okoliczne sprzęty, sztućce czy talerze. Przykrycie mięsa folią wszystko eliminuje.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, ile zarabiają kucharze pracujący dla Magdy Gessler. W tym tekście z kolei prezentujemy najniebezpieczniejszy ser świata, który, według niektórych ludzi, może wywoływać groźne choroby.
Następnie ze średnią siłą uderzaj mięso tłuczkiem i co jakiś czas przekładaj je na drugą stronę. Gdy kotlet zwiększy swoją powierzchnię co najmniej dwukrotnie, jest gotowy do panierowania. Niestety na tym etapie również są pewne szczegóły, które należy dogłębnie wyjaśnić.
Źródło: gbh007, Getty Images Pro
Jak panierować i smażyć kotlety schabowe?
Aby panierka była dobrej jakości, należy przygotować ją samodzielnie z suchych, lecz nie nadpleśniałych kajzerek. Sklepowa bułka tarta może bowiem zawierać okruchy ciast czy ciastek - zawierają one bardzo dużą ilość cukru, który szybko się przypala i nadaje kotletom gorzkiego smaku.
Przed jajeczną kąpielą warto oprószyć mięso mąką - ułatwi ona trzymanie się jajka na mięsie. Następnie należy zanurzyć kotlety w jajku i obtoczyć bułką tartą. Tak przygotowane mięso można już smażyć - pytanie tylko jaki tłuszcz jest do tego zadania najlepszy?
Specjaliści wskazują zawsze na smalec, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i nadaje mięsu intensywniejszego smaku. Poza tłuszczem zwierzęcym można użyć także masła klarowanego, oleju kokosowego czy, ewentualnie, oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl