Co zrobić aby naleśniki nie były suche i łamliwe? Wystarczy unikać 1 błędu
Suche i łamiące się naleśniki są zmorą każdego, kto decyduje się je przygotować. O ile przed wysychaniem po usmażeniu można się ochronić, tak wysychanie cieniutkich placuszków na patelni wymaga profilaktyki. Wystarczy jednak wlać do ciasta odrobinę oleju, aby się przed tym uchronić.
Naleśniki smakują najlepiej, gdy zachowują swoją delikatność oraz elastyczność przez dłuższy czas. Dzięki temu można je wygodnie zawijać wokół najróżniejszych farszy i cieszyć się ich smakiem z dużą przyjemnością.
Odrobina oleju zmienia nieco strukturę ciasta i chroni je przed nadmiernym wyschnięciem podczas smażenia. Dodatkowo niweluje się problem przywierania naleśników do patelni.
Przepis na idealnie wilgotne naleśniki
Składniki:
450 g mąki
500 ml mleka
4 jajka
1 szklanka skrobi
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 szklanka gorącej wody
odrobina soli
Rozpocznij od wbicia jajek do miski i ubicia ich na puszystą pianę. Pod koniec miksowania wsyp do nich cukier oraz szczyptę soli. Wlej do miski mleko, a także olej i miksuj jeszcze kilka minut. W międzyczasie doprowadź szklankę wody do wrzenia.
Skrobię w osobnej misce zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę, wlej ostudzoną skrobię i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Przy okazji rozgrzej patelnie i posmaruj ją niewielką ilością tłuszczu.
Wylewaj na nią porcje ciasta, rozprowadzaj ją równomiernie po całej powierzchni i smaż z obu stron na lekko złocisty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na talerz i powtarzaj czynność, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Naleśniki można jeść na zimno i ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.
Źródło zdjęcia: canva/Anneleven
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad
Kultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukrem
Źródło: newsy.gotujmy.pl