Smakosze.pl Przepisy Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Mamy najlepszy przepis, nic się nie zmarnuje
Canva / nikolay100

Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Mamy najlepszy przepis, nic się nie zmarnuje

12 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Głowisz się, co zrobić z sałatką jarzynową? Mamy na nią swój sprawdzony sposób. Resztki potrawy, która została po świętach, możesz zamienić w pyszną zupę krem. Wystarczy dodać do niej zaledwie kilka składników, a sałatka jarzynowa zyska nowe smakowite wcielenie.

Co zrobić z sałatką jarzynową, która została po świętach?

Nadmiar jedzenia na święta nie jest niczym nowym. Nie zawsze goście są w stanie zjeść wszystkie przygotowane porcje. Na szczęście wiemy, co zrobić z sałatką jarzynową zalegającą w lodówce. Zamień ją w pożywną zupę i zaskocz najbliższych.

Sałatka jarzynowa użyta do zupy musi być wciąż świeża. Upewnij się, że nie uległa zepsuciu podczas przechowywania. Idealnie, jeśli jej składniki nie zostały wymieszane zawczasu z majonezem. Jeśli te warunki zostały spełnione, możesz przystąpić do gotowania.

Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkich

Co zrobić z sałatką jarzynową? Przepis na zupę krem

Składniki:

  • 2 szklanki sałatki jarzynowej bez majonezu
  • 2 cebule
  • 3-4 kromki suchego chleba
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Co zrobić z sałatką jarzynową, aby ugotować z niej pożywną zupę?

Cebulę oraz czerstwe pieczywo pokrój w grubą kostkę . Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju . Kiedy tłuszcz nagrzeje się, wrzuć na niego przygotowane składniki i podsmażaj przez kilka minut .

Co zrobić z sałatką jarzynową ujętą w przepisie ? Dodaj ją do podsmażonych na patelni produktów . Następnie zalej wszystko bulionem (jeśli nie posiadasz, to zastąp go wodą) i doprowadź do zagotowania .

Składniki na zupę z sałatki jarzynowej gotuj przez 15-20 minut . Po upływie tego czasu zblenduj całość na gładki krem . Na koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem . Przed podaniem udekoruj danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem . Twoja sałatka wciąż jest świeża, jeśli przestrzegałeś tych prostych zasad . Takiego pomysłu na zupę ogórkową nie powstydziła by się sama Gessler .

zupa krem z sałatki jarzynowej.png
Canva / IngridHS
Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Zostały ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, wykorzystasz je w niezwykły sposób
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy