Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Babcia dodaje do zupy ogórkowej egzotyczny składnik. Rodzina się krzywiła, a później robiła tak samo
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.02.2023 15:57

Babcia dodaje do zupy ogórkowej egzotyczny składnik. Rodzina się krzywiła, a później robiła tak samo

zupa ogórkowa z awokado
Canva / MariaBrzostowska

Prezentujemy zupełnie nowe oblicze zupy ogórkowej. Niezwykła receptura wyszła spod ręki najlepszej kucharki. Babcinym sposobem na nadanie popularnej zupie niezwykłej kremowej konsystencji jest dodanie do niej awokado. Pozornie kontrowersyjny pomysł skutkuje wyjątkowym smakiem.

 

Dodatek awokado do zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa charakteryzuje się zdecydowaną, kwaśną nutą. Nie każdemu aż tak intensywny smak będzie pasował. Dodatek kremowego awokado złagodzi potrawę i sprawi, że nabierze ona zupełnie innego, nieco łagodniejszego wyrazu. Kto raz wypróbuje ten trik od babci, ten długo nie wróci do klasycznego przepisu.

Często praktykowanym sposobem na zbalansowanie kwaśności ogórków w zupie jest dodatek serka topionego. Taki produkt jednak nie należy do najzdrowszych i zawiera sporo podejrzanych składników. Awokado jest w 100 procentach naturalne, a do tego bardzo korzystne dla naszego organizmu. Jego dodatek w zupie ogórkowej to same plusy.

Nigdy nie wyrzucaj obierek po ziemniakach. Zrób z nich cudowny obiad za grosze

Przepis na aksamitną zupę ogórkową z niezwykłym dodatkiem

Składniki:

  • 5-6 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak zrobić delikatną zupę ogórkową z dodatkiem awokado?

Cebulę oraz czosnek do zupy ogórkowej obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Oba warzywa wrzuć na gorący i tłuszcz i podsmażaj, często mieszając.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do zawartości patelni. Smaż całość jeszcze kilka minut, a następnie przełóż do dużego garnka.

Warzywa na zupę ogórkową zalej bulionem. Zagotuj i trzymaj na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. W międzyczasie ogórki obierz i zetrzyj na tarce, a miąższ z awokado pokrój na niewielkie kawałki.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodaj do garnka awokado wraz z ogórkami. Gotuj zupę ogórkową jeszcze przez kilka chwil. Następnie wyłącz gaz i odstaw potrawę na 15-20 minut, aby nieco przestygła.

Po upływie wymaganego czasu zupę ogórkową zabiel śmietanką. Dopraw ją także do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość zmiksuj na krem za pomocą ręcznego blendera. Gotową potrawę ponownie podgrzej i podawaj z grzankami, świeżą bagietką lub innymi ulubionymi dodatkami. Magda Gessler swoją ogórkową przygotowuje w niecodzienny sposób. W zupie autorstwa Makłowicza znajdziecie zaskakująco pyszny składnik.

krojenie awokado.png
Canva / kittimages