Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby biała kiełbasa nie pękała? 1 trick i po problemie
canva/AHatmaker

Co zrobić, żeby biała kiełbasa nie pękała? 1 trick i po problemie

11 marca 2023

Biała kiełbasa z pęknięciami nie wygląda zbyt apetycznie. Wystarczy jednak delikatnie nakłuć ją w kilku miejscach, a zachowa swój kształt podczas gotowania. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać, by zachwyciła smakiem.

Co sprawia, że biała kiełbasa pęka?

Przyczyną pękania białej kiełbasy jest zbyt wysokie ciśnienie w jej wnętrzu, jakie generowane jest podczas przyrządzania. Prostą metodą, by zapobiec rozerwaniu otoczki w niekontrolowany sposób, jest delikatne nakłucie wyrobu widelcem lub nawet jego nacięcie.

W ten sposób będzie gotowała się bez przeszkód, a jednocześnie zachowa swój kształt i smak. Warto dodatkowo przyrządzać ją bez przykrycia, aby nie narazić jej na kontakt z kotłującym się w garnku płynem , który także może zaburzyć jej strukturę.

Ile kosztuje kawa od Roberta Lewandowskiego? Cena przyjemnie zaskakuje

Jak przygotować białą kiełbasę?

Gotowanie białej kiełbasy, a właściwie jej parzenie nie powinno być zbyt długie. Już po 20 minutach od włożenia do osolonego wrzątku przysmak może być miękki i idealny do podania. Warto po tym czasie sprawdzić stan poprzez nakłucie widelcem.

Pamiętajmy o tym, by przyrządzać wyrób na niewielkim ogniu — woda w garnku nie może być wzburzona. Dobrym pomysłem jest dodanie do niej czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych czy majeranku — doskonale podkreślą smak białej kiełbasy. Dla zachowania ładnego koloru można też wlać odrobinę soku z cytryny.

Jak podać białą kiełbasę?

Rarytas świetnie smakuje z dodatkiem chrzanu czy musztardy oraz pieczywa. Niektórzy parują go też z ćwikłą czy sosami na bazie majonezu. Pasuje też do dobrego domowego żurku na zakwasie .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na podanie białej kiełbasy. Szczególnie polecamy zapieczenie jej w piwie z dodatkiem cebuli . Być może spodoba wam się też pomysł na naleśniki zapiekane z jej udziałem.

Biała kiełbasa pasuje do żurku.png
canva/arfo
Wszyscy na to czekali. Tylko dziś w Lidlu uwielbiane mięso za ułamek ceny
Strzelczyk wziął blender i pokazał jak robi majonez. 1 dodatek jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy