Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?
Naleśniki mają tendencję do rozpadania się podczas zwijania w krokiety. Delikatne ciasto nie wytrzymuje naprężeń, jakim jest poddawane. Aby temu zaradzić, należy wlać do ciasta przegotowaną i gorącą wodę.
Krokiety kojarzą się najczęściej ze świętami, jednak można przygotowywać je przez cały rok. Jeśli nie chcesz, aby naleśniki pękały i rozpadały się podczas faszerowania czy smażenia, dodaj do ciasta na nie gorącą wodę.
Metoda ta wykorzystywana była już przez nasze babcie, które znały wiele tajemnic. Woda delikatnie gotuje gluten, który tworzy znacznie silniejszą strukturę niż zazwyczaj.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealne ciasto naleśnikowe do krokietów
Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.
Składniki:
¼ litra mleka
350 g mąki pszennej
30 ml oleju
2 jajka
¼ litra gorącej i przegotowanej wody
Jajka wbij do dużej miski, wsyp do nich mąkę i wlej mleko. Zamieszaj składniki. Gdy będą całkowicie połączone, przejdź do powolnego, lecz ciągłego wlewania wody. Pamiętaj, aby cały czas mieszać ciasto.
Odlej dwie łyżki oleju, a resztę wlej do ciasta. Wymieszaj je ponownie. Suchą patelnię postaw na palniku i dobrze ją nagrzej. Wylej na nią pozostałą resztę tłuszczu.
Chochlą wlewaj porcje ciasta naleśnikowego. Naleśniki nie mogą być ani za grube, ani za cienkie. Smaż je z obu stron na blado - będą smażone jeszcze raz, wraz z farszem.
Źródło: canva/Tomás Guardia Bencomo, Getty Images Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl