Smakosze.pl
Krokiety nie pękną

canva/rlat

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Naleśniki mają tendencję do rozpadania się podczas zwijania w krokiety. Delikatne ciasto nie wytrzymuje naprężeń, jakim jest poddawane. Aby temu zaradzić, należy wlać do ciasta przegotowaną i gorącą wodę.

Krokiety kojarzą się najczęściej ze świętami, jednak można przygotowywać je przez cały rok. Jeśli nie chcesz, aby naleśniki pękały i rozpadały się podczas faszerowania czy smażenia, dodaj do ciasta na nie gorącą wodę.

Metoda ta wykorzystywana była już przez nasze babcie, które znały wiele tajemnic. Woda delikatnie gotuje gluten, który tworzy znacznie silniejszą strukturę niż zazwyczaj.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe do krokietów

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.

Składniki:

  • ¼ litra mleka

  • 350 g mąki pszennej

  • 30 ml oleju

  • 2 jajka

  • ¼ litra gorącej i przegotowanej wody

Jajka wbij do dużej miski, wsyp do nich mąkę i wlej mleko. Zamieszaj składniki. Gdy będą całkowicie połączone, przejdź do powolnego, lecz ciągłego wlewania wody. Pamiętaj, aby cały czas mieszać ciasto.

Kotlety mielone z kurkami

Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

CZYTAJ DALEJ

Odlej dwie łyżki oleju, a resztę wlej do ciasta. Wymieszaj je ponownie. Suchą patelnię postaw na palniku i dobrze ją nagrzej. Wylej na nią pozostałą resztę tłuszczu.

Chochlą wlewaj porcje ciasta naleśnikowego. Naleśniki nie mogą być ani za grube, ani za cienkie. Smaż je z obu stron na blado - będą smażone jeszcze raz, wraz z farszem.

Krokiety

Źródło: canva/Tomás Guardia Bencomo, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >