Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?
canva/pixelshot

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

24 września 2021

Naleśniki są daniem uniwersalnym, które sprawdza się jako śniadanie, kolacja, a nawet obiad. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Niestety naleśniki niekiedy przywierają do patelni. Unikniemy takiego scenariusza dzięki babcinej sztuczce. Wystarczy posypać patelnię odrobiną soli.

Babciny trik sprawi, że naleśniki nie będą przywierały

Doskonale znany naszym babciom sposób na to, by naleśnik nie przywarł do patelni, nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy, że na suchą patelnię wysypiemy odrobinę soli i będziemy ją podgrzewać , aż kryształki przestaną podskakiwać.

Wtedy usuwamy je z patelni, a następnie jej powierzchnię nacieramy tłuszczem , tak aby powstała jego cienka warstwa. Możemy do tego celu użyć słoniny, masła czy margaryny . Naleśniki nie wyjdą specjalnie dietetyczne, ale na pewno ładnie oddzielą się od patelni.

Na co jeszcze zwracać uwagę?

Aby wzmocnić efekt nieprzywierania, zwróćmy również uwagę na to, jakich detergentów używamy do czyszczenia naszych sprzętów kuchennych. Wybierajmy te łagodne, które nie będą uszkadzać powierzchni naczynia.

Wybierajmy także delikatne materiały do zmywania, zapominając o ostrych drucianych myjkach czy gąbkach z warstwą szorującą. Uporczywy brud zdecydowanie korzystniej jest usunąć w inny sposób.

Ponadto, nie powinniśmy oszczędzać na tłuszczu, przygotowując ciasto naleśnikowe . Jeśli dodamy wystarczającą jego ilość do ciasta, będziemy mogli użyć mniej już podczas smażenia. Ułatwi to usunięcie gotowych naleśników z patelni bez ich uszkodzenia.

Wyjęcie będzie też prostsze, gdy wykorzystamy naczynie z odpowiednio niskimi ściankami. W sklepach dostępne są patelnie dedykowane smażeniu naleśników , których niskie ranty umożliwiają sprawne przełożenie naszych placków na talerz.

Zachęcamy do wypróbowania powyższych trików i przygotowania naleśników w domowym zaciszu. Szczególnie polecamy przepis na naleśniki Magdy Gessler . Być może skuszą was też naleśniki gryczane z dwóch składników . Warto poznać ich wyjątkowy smak.

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy