Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?
Naleśniki są daniem uniwersalnym, które sprawdza się jako śniadanie, kolacja, a nawet obiad. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Niestety naleśniki niekiedy przywierają do patelni. Unikniemy takiego scenariusza dzięki babcinej sztuczce. Wystarczy posypać patelnię odrobiną soli.
Babciny trik sprawi, że naleśniki nie będą przywierały
Doskonale znany naszym babciom sposób na to, by naleśnik nie przywarł do patelni, nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy, że na suchą patelnię wysypiemy odrobinę soli i będziemy ją podgrzewać , aż kryształki przestaną podskakiwać.
Wtedy usuwamy je z patelni, a następnie jej powierzchnię nacieramy tłuszczem , tak aby powstała jego cienka warstwa. Możemy do tego celu użyć słoniny, masła czy margaryny . Naleśniki nie wyjdą specjalnie dietetyczne, ale na pewno ładnie oddzielą się od patelni.
Na co jeszcze zwracać uwagę?
Aby wzmocnić efekt nieprzywierania, zwróćmy również uwagę na to, jakich detergentów używamy do czyszczenia naszych sprzętów kuchennych. Wybierajmy te łagodne, które nie będą uszkadzać powierzchni naczynia.
Wybierajmy także delikatne materiały do zmywania, zapominając o ostrych drucianych myjkach czy gąbkach z warstwą szorującą. Uporczywy brud zdecydowanie korzystniej jest usunąć w inny sposób.
Ponadto, nie powinniśmy oszczędzać na tłuszczu, przygotowując ciasto naleśnikowe . Jeśli dodamy wystarczającą jego ilość do ciasta, będziemy mogli użyć mniej już podczas smażenia. Ułatwi to usunięcie gotowych naleśników z patelni bez ich uszkodzenia.
Wyjęcie będzie też prostsze, gdy wykorzystamy naczynie z odpowiednio niskimi ściankami. W sklepach dostępne są patelnie dedykowane smażeniu naleśników , których niskie ranty umożliwiają sprawne przełożenie naszych placków na talerz.
Zachęcamy do wypróbowania powyższych trików i przygotowania naleśników w domowym zaciszu. Szczególnie polecamy przepis na naleśniki Magdy Gessler . Być może skuszą was też naleśniki gryczane z dwóch składników . Warto poznać ich wyjątkowy smak.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary, haps