Smakosze.pl

Canva / joannawnuk

Jak przygotować domowe cebularze?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele swojskich specjałów, które dawniej cieszyły się dużo większą popularnością. Przysmaki ze zdjęcia nie są wyjątkiem. Oczywiście mowa o kultowych cebularzach. Nadal można się na nie natknąć w niektórych sklepach, jednak najlepiej smakują wówczas, gdy przyrządzimy je samodzielnie.

Cebularze są daniem charakterystycznym dla kuchni rejonu Lubelszczyzny. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że wywodzą się one z kultury żydowskiej. Warto nadmienić, że pierwsze wzmianki o cebularzu wywodzą się z XIX wieku.

Jak przygotować domowe cebularze?

Nie od dziś wiadomo, że specjały przygotowane samodzielnie smakują najlepiej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na salceson . Godna uwagi jest także receptura na słoninę w occie i czosnku . Dziś sięgniemy po przepis na domowe cebularze.

Oczywiście istnieje wiele przepisów na cebularze. Tym razem postawimy na specjały z dodatkiem maku. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Jakie składniki są nam potrzebne?

Bułki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła

  • 30 g drożdży świeżych (lub 15 g suchych)

  • jajko

  • łyżeczka soli

  • łyżka cukru

  • jajko roztrzepane z łyżką wody

Nadzienie:

  • 2 duże cebule

  • 3 łyżki maku

  • 2 łyżki oleju

  • łyżeczka soli

Niezawodny przepis na tradycyjne cebularze z makiem

Na początku przygotujemy farsz, najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Wówczas będzie o wiele bardziej wyrazisty. Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na wrzątek. Po 2 minutach odcedzamy ją i mieszamy z makiem, olejem oraz solą. Po przestudzeniu wstawiamy farsz do lodówki na noc.

W przypadku świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Natomiast suche mieszamy z mąką i wzbogacamy o pozostałe składniki. Po wymieszaniu dodajemy roztopione masło. Wyrabiany ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wstawiamy do miski oprószonej mąką.

Ciasto na cebularze odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy kuchennym ręcznikiem. Po 1,5 godziny powinno podwoić objętość. Wówczas dzielimy je na 12 równych części, z których formujemy kulki. Spłaszczamy je na placuszki o średnicy około 12 cm.

Kawałki ciasta układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku umieszczamy farsz i przykrywamy cebularze ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Po godzinie możemy przystąpić do pieczenia, jednak najpierw brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Cebularze pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >