Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować domowe cebularze?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 12.02.2022 01:00

Jak przygotować domowe cebularze?

Domowe cebularze
Canva / joannawnuk

W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele swojskich specjałów, które dawniej cieszyły się dużo większą popularnością. Przysmaki ze zdjęcia nie są wyjątkiem. Oczywiście mowa o kultowych cebularzach. Nadal można się na nie natknąć w niektórych sklepach, jednak najlepiej smakują wówczas, gdy przyrządzimy je samodzielnie.

Cebularze są daniem charakterystycznym dla kuchni rejonu Lubelszczyzny. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że wywodzą się one z kultury żydowskiej. Warto nadmienić, że pierwsze wzmianki o cebularzu wywodzą się z XIX wieku.

Jak przygotować domowe cebularze?

Nie od dziś wiadomo, że specjały przygotowane samodzielnie smakują najlepiej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na salceson. Godna uwagi jest także receptura na słoninę w occie i czosnku. Dziś sięgniemy po przepis na domowe cebularze.

Oczywiście istnieje wiele przepisów na cebularze. Tym razem postawimy na specjały z dodatkiem maku. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Jakie składniki są nam potrzebne?

Bułki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła

  • 30 g drożdży świeżych (lub 15 g suchych)

  • jajko

  • łyżeczka soli

  • łyżka cukru

  • jajko roztrzepane z łyżką wody

Nadzienie:

  • 2 duże cebule

  • 3 łyżki maku

  • 2 łyżki oleju

  • łyżeczka soli

Niezawodny przepis na tradycyjne cebularze z makiem

Na początku przygotujemy farsz, najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Wówczas będzie o wiele bardziej wyrazisty. Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na wrzątek. Po 2 minutach odcedzamy ją i mieszamy z makiem, olejem oraz solą. Po przestudzeniu wstawiamy farsz do lodówki na noc.

W przypadku świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Natomiast suche mieszamy z mąką i wzbogacamy o pozostałe składniki. Po wymieszaniu dodajemy roztopione masło. Wyrabiany ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wstawiamy do miski oprószonej mąką.

Ciasto na cebularze odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy kuchennym ręcznikiem. Po 1,5 godziny powinno podwoić objętość. Wówczas dzielimy je na 12 równych części, z których formujemy kulki. Spłaszczamy je na placuszki o średnicy około 12 cm.

Kawałki ciasta układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku umieszczamy farsz i przykrywamy cebularze ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Po godzinie możemy przystąpić do pieczenia, jednak najpierw brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Cebularze pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram