Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące?
canva/Christian Fischer

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące?

18 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Placki ziemniaczane potrafią być pyszne, jednak nie zawsze są w 100 procentach udane. Sprawdź, co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące. Wystarczy jedna, prosta sztuczka, dzięki której już nigdy nie wyjdą twarde i niesmaczne.

Idealne placki ziemniaczane powinny być chrupiące z wierzchu oraz miękkie i wilgotne w środku. Takie placki zjadamy z wielką przyjemnością, np. w towarzystwie śmietany i cukru czy pikantnego sosu.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące?

Przygotowanie placków ziemniaczanych jest proste. Jednak czają się w nich różne niespodzianki, które mogą sprawić, że nie będą smakować tak, jakbyśmy tego oczekiwali.

Jedną z takich niespodzianek jest zbyt duża twardość i za mała chrupkość placków. Z czego ona wynika? Najczęściej z faktu, że dodaliśmy do nich za dużo mąki. A mąki dosypujemy więcej, gdy ciasto jest zbyt rzadkie.

I tu właśnie mamy dla was doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu ciasto na placki wyjdzie odpowiednio gęste bez nadmiaru dodanej mąki. Po starciu ziemniaków umieśćcie je na sicie i zawieście nad miską, by odciekł z nich nadmiar soku.

Dzięki temu ciasto na placki nie będzie zawierało zbędnej wody. To właśnie jej nadmiar i nadmiar mąki sprawiają, że placki wychodzą płaskie, twarde i niechrupiące.

Pamiętajcie jednak, by ostrożnie zlać płyn z miski, a osiadły na jej dnie osad dodać do placków. Jest to bowiem naturalna skrobia ziemniaczana, która polepszy właściwości placków.

Inne cenne wskazówki

Planując przygotowanie placków, wybierzcie odpowiednie ziemniaki. Najlepiej takie, które zawierają dużo skrobi.

Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce o średniej wielkości oczkach. Dzięki temu masa nie będzie zbyt gładka, co zagwarantuje plackom większą puszystość i lepszy smak.

Placki smażcie na patelni z grubym dnem. Będą smażyć się równomiernie, bez przypalania. Smażcie je też na sporej ilości oleju o neutralnym smaku. Dzięki temu docenicie prawdziwy smak ziemniaków.

Jeśli chcecie poznać dokładny przepis na placki ziemniaczane , zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu też recepturę na dietetyczne placki bez tłuszczu .

starte ziemniaki
starte ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Ahanov Michael

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy