Smakosze.pl Przepisy Cudnie pyszna sałatka poznańska ze śledzia według Magdy Gessler
Pawel Wodzynski/East News, canva/rlat

Cudnie pyszna sałatka poznańska ze śledzia według Magdy Gessler

7 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pożywne sałatki są doskonałe, bo choć należą do lekkich potraw, można się nimi najeść. Taką sałatkę możesz zaserwować na przystawkę czy przekąskę. Dziś podamy wam przepis na cudnie pyszną, zaskakującą sałatkę poznańską według Magdy Gessler. Potrawa ta kryje w sobie ziemniaki, śledzia i jeszcze kilka dobrze komponujących się ze sobą składników.

Śledzie są dobre na co dzień, nie obędą się też bez nich Święta Bożego Narodzenia. Śledzie można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest sałatka ziemniaczana. Niewątpliwie śledź i ziemniak są w niej najpożywniejszymi składnikami. Jednak do sałatki dodajemy też jajko, ogórek konserwowy i majonez. W ten sposób powstaje prosta, ale bardzo smaczna kompozycja.

Cudnie pyszna, zaskakująca sałatka poznańska według Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 ziemniaki sałatkowe

  • 4 jajka

  • 4 filety śledziowe z oleju

  • 2 ogórki konserwowe

  • natka pietruszki

  • 3-4 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki poznańskiej

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz. Gotuj w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedź, wystudź, obierz ze skórki, pokrój w sporą kostkę.

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w dużą kostkę. Śledzie osącz z oleju, pokrój w dużą kostkę. Ogórki konserwowe pokrój w małą kostkę lub półplasterki.

Przygotowane składniki sałatki umieść w salaterce, dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, połącz dokładnie z majonezem.

Przed postawieniem sałatki na świąteczny stół, możesz ją udekorować cząstkami ugotowanego na twardo jajka, a także listkami natki pietruszki.

Więcej inspiracji na potrawy z dodatkiem śledzia znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować śledzie w curry , a także jak zrobić sałatkę jarzynową ze śledziem .

obieranie ugotowanego ziemniaka
obieranie ugotowanego ziemniaka

Źródło zdjęcia: canva/angelsimon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy