Smakosze.pl Przepisy Cudowna sałatka paprykowo-pieczarkowa w słoikach na zimę
Canva / Yana Gayvoronskaya

Cudowna sałatka paprykowo-pieczarkowa w słoikach na zimę

8 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Sałatka, w której skład wchodzą papryka i pieczarki, jest nie lada specjałem. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Na szczęście możemy się nią cieszyć przez całą zimę. Wystarczy, że specjał zamkniemy w słoikach.

Nie da się ukryć, że sałatka ze słoika jest dobrą propozycją kulinarną. Specjał sprawdza się zarówno w formie dodatku obiadowego, jak i niezależnej przekąski. Dziś sałatkę przygotujemy z pieczarek i papryki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Papryka i pieczarki w formie wybornej sałatki

Papryka i pieczarki są wyjątkowym połączeniem smaków, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Nie bez powodu często goszczą one w rozmaitych przetworach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na paprykę w chorwackiej odsłonie .

Sałatka z papryki i pieczarek z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Po zamknięciu smakołyku w słoikach będziemy mogli raczyć się nim nawet zimą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Sałatka:

  • 1 kg pieczarek

  • 1 kg papryki czerwonej

  • 1 kg cebuli

  • 3 g soli

Zalewa:

  • 1 l wody

  • 170 ml octu spirytusowego 10%

  • 170 g cukru

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 3 g soli

Sałatka z papryki i pieczarek, która zachwyci najbliższych

Na początku paprykę oczyszczamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy ją w paski. Z kolei cebulę siekamy. Oba warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy solą. Odstawiamy je na 3 godziny w chłodne miejsce .

Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Zalewamy je wodą. Grzyby gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je . Składniki na zalewę ze sobą mieszamy i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, umieszczamy w niej paprykę z cebulą.

Po 5 minutach dodajemy pieczarki. Całość mieszamy. Kiedy kolejne 5 minut dobiegnie końca, wówczas nasza sałatka jest już gotowa . Wystarczy ja przełożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut. Godny uwagi jest także przepis na faszerowaną paprykę .

Papryka w zalewie
Papryka w zalewie

Canva / pixaroma

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gazeta Krakowska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy