Cudowna sałatka paprykowo-pieczarkowa w słoikach na zimę
Sałatka, w której skład wchodzą papryka i pieczarki, jest nie lada specjałem. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Na szczęście możemy się nią cieszyć przez całą zimę. Wystarczy, że specjał zamkniemy w słoikach.
Nie da się ukryć, że sałatka ze słoika jest dobrą propozycją kulinarną. Specjał sprawdza się zarówno w formie dodatku obiadowego, jak i niezależnej przekąski. Dziś sałatkę przygotujemy z pieczarek i papryki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Papryka i pieczarki w formie wybornej sałatki
Papryka i pieczarki są wyjątkowym połączeniem smaków, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Nie bez powodu często goszczą one w rozmaitych przetworach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na paprykę w chorwackiej odsłonie .
Sałatka z papryki i pieczarek z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Po zamknięciu smakołyku w słoikach będziemy mogli raczyć się nim nawet zimą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Sałatka:
-
1 kg pieczarek
-
1 kg papryki czerwonej
-
1 kg cebuli
-
3 g soli
Zalewa:
-
1 l wody
-
170 ml octu spirytusowego 10%
-
170 g cukru
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
3 g soli
Sałatka z papryki i pieczarek, która zachwyci najbliższych
Na początku paprykę oczyszczamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy ją w paski. Z kolei cebulę siekamy. Oba warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy solą. Odstawiamy je na 3 godziny w chłodne miejsce .
Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Zalewamy je wodą. Grzyby gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je . Składniki na zalewę ze sobą mieszamy i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, umieszczamy w niej paprykę z cebulą.
Po 5 minutach dodajemy pieczarki. Całość mieszamy. Kiedy kolejne 5 minut dobiegnie końca, wówczas nasza sałatka jest już gotowa . Wystarczy ja przełożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut. Godny uwagi jest także przepis na faszerowaną paprykę .
Canva / pixaroma
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
-
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
Źródło: Gazeta Krakowska