Cukinia po indyjsku bije na głowę inne przetwory. Wyrazista zalewa jest hitem
Cukinia właśnie pojawia się na straganach. Z przypominającego ogórka warzywa łatwo można przygotować pyszny indyjski przysmak. Wystarczy je pokroić i zalać ciepłą marynatą. Po ostudzeniu i zapasteryzowaniu będą was cieszyć smakiem przez długi czas. Warto spróbować.
Przepis na cukinię po indyjsku
Wyrazista w smaku cukinia idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla czy dań głównych z udziałem mięsa lub jego zamienników. Z podanych niżej składników uzyskamy mniej więcej 10 słoików z rarytasem. Zanim zamkniemy w nich warzywo, należy jeszcze starannie je umyć, wyparzyć i sprawdzić, czy pokrywki nie są uszkodzone.
Składniki:
- 3 kg niedużych cukinii
- 500 ml octu spirytusowego lub jabłkowego
- 1 litr wody
- 440 g cukru
- 5 łyżek ziaren gorczycy
- 6 łyżek mieszanki curry
- 2 łyżki chili
- 2 łyżki pieprzu
- 40 g soli
Jak zrobić cukinię po indyjsku? Aromatyczny przysmak skusi każdego
Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę cukinii. Warzywo układamy w czystych i suchych słoikach. Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżeczkę gorczycy. Wodę podgrzewamy wraz z przyprawami.
Gdy sól oraz cukier się rozpuszczą, wlewamy ocet spirytusowy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą mieszanką wypełniamy słoiki z cukinią. Zakręcamy je i umieszczamy w garnku, którego dno wyłożone jest ściereczką kuchenną.
Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczyń i podgrzewamy przez 20 minut. Możemy też zapasteryzować przetwory w piekarniku .
Jak wykorzystać cukinię po indyjsku?
Aromatyczne i wyraziste przetwory świetnie sprawdza się do mięsnych dań. Możemy ich też użyć jako bazy do kaszotto, czyli dania z wybraną kaszą. Dodajmy jednak jeszcze inne warzywa, by całość nie wyszła zbyt przytłaczająca.
Na naszej znajdziecie inne przepisy na cukinię. Sprawdźcie jak z warzywa przygotować znakomity bigos . Być może skusi was też prosty patent na wyśmienitą zupę z letniego warzywa .