Czy do ciasta na pierogi należy dodawać jajko?
Przygotowanie ciasta na pierogi jest tematem obszernej dyskusji, jaka toczy się między smakoszami. Część osób bowiem dodaje do niego jajko. Dowiedzcie się, czy słusznie.
Pierogi są daniem, które stwarza wiele możliwości kulinarnych. Można je nadziać mięsem, warzywami, kaszą czy owocami. Żadne wypełnienie jednak nie pomoże, jeśli ciasto nie będzie dobre. Nikt nie zje z przyjemnością pierogów, które są twarde lub rozklejone.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jaj nie powinno dodawać się do pierogowego ciasta
Dodanie jajka to proszenie się o nieszczęście. Takie ciasto bardzo często wychodzi twarde. Nic dziwnego — kompozycja jajka, mąki soli i wody jest bowiem niczym innym jak mieszanka składników na makaron. Czy można go łatwo skleić w pierogi? Niestety nie.
Ciasto na pierogi składać powinno się jedynie z mąki, odrobiny soli i wody. Ostatni składnik jest tym, który decyduje o jakości przygotowywanego ciasta. Sekretem wszystkich babć jest używanie bardzo ciepłej wody. To właśnie dzięki niej pierogowe ciasto staje się gładkie i elastyczne.
Równie istotne co dobór składników są ich proporcje. Dlatego też do mąki ze szczyptą soli, ciepła, a nawet gorąca, woda powinna być dodawana stopniowo, do czasu aż wyrabiane ciasto przestanie lepić się do rąk. Wtedy ciasto nie tylko uda się bez problemu rozwałkować, ale też nie rozlepi się ono w trakcie gotowania i będzie bardzo delikatne.
Elastyczność i miękkość ciasta można zwiększyć, dodając odrobinę oliwy. To jedyny dodatek, który pomoże bezpiecznie poprawić parametry ciasta. Jajko — używane przez niecierpliwych w celu szybkiego połączenia składników — może jedynie naszemu ciastu zaszkodzić .
Więcej wskazówek na temat przygotowania pierogów znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy co zrobić, aby nie rozpadały się one w czasie gotowania. Tutaj natomiast przeczytacie, czym najlepiej jest doprawić farsz do pierogów ruskich.
Źródło zdjęcia: canva/Seqoya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp