Co zrobić by pierogi nie rozpadały się podczas gotowania?
Robicie pierogi. Poświęciliście dużo czasu na przygotowanie ciasta i nadzienia, a przy gotowaniu farsz z nich wypływa. To koszmar każdego amatora tego dania. Podpowiadamy co zrobić, aby tego uniknąć.
Pierogi można przygotować na wiele sposobów — z mięsem, z ziemniakami, z sezonowymi owocami (np. ze śliwkami). Dobry farsz jednak nie wystarczy, jeśli ciasto się rozklei. A przecież są sposoby, by temu zapobiec.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić, by pierogi się nie rozpadły
Aby uniknąć rozpadania się pierogów w czasie gotowania, do ciasta warto dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Ten prosty trik znany jest doświadczonym kucharzom domowym. Dzięki temu pierogi po ulepieniu zachowują swój kształt.
Dzieje się tak dlatego, że zawarta mące ziemniaczanej skrobia, czyni ciasto elastycznym i łatwym w wyrabianiu. Nie straszny mu więc będzie nadmiar farszu, gdyż brzegi będą się łatwo kleić.
Co, jednak jeśli mamy już ciasto, ale nie dodaliśmy do niego mąki ziemniaczanej? Przede wszystkim dokładnie sklejmy nasze pierogi. Nie spieszmy się przy tym i pilnujmy, by ciasto idealnie do siebie przylegało. Aby ułatwić sobie tę czynność, możemy dodatkowo zwilżyć brzegi ciasta wodą.
Kolejną rzeczą, którą możemy zrobić, jest wykorzystanie dużego garnka. Zapewnieni to dostateczną ilość miejsca i pierogi będą gotować się w pewnej odległości od siebie. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko, że na siebie wpadną, a w konsekwencji unikniemy ich sklejania się i rozpadania. Pamiętajmy także, by wrzucać pierogi do gotującej się wody i robić to stopniowo. Wrzucając bowiem dużą ilość na raz, możemy drastycznie obniżyć temperaturę wody. To z kolei sprzyja rozklejaniu ciasta i wypływaniu farszu. Delikatne mieszanie pierogów podczas ich gotowania również może pomóc. To najlepszy sposób na to, by nie przyczepiły się do dna garnka i tym samym nie doszło do ich rozerwania, gdy będziemy je chcieli z niego wyjąć.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy