Smakosze.pl
pierogi

canva/gbh007

Czym doprawić farsz na pierogi ruskie?

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pierogi ruskie są daniem smacznym i tanim. Nadziewa się je farszem z gotowanych ziemniaków, białego sera i zeszklonej cebuli. Farsz trzeba dobrze przyprawić. Czym? Zwykle solą i pieprzem, ale my podpowiemy wam, co jeszcze dodać by pierogi smakowały obłędnie. Idealnie sprawdza się między innymi wędzona papryka.

Dania proste i ekonomiczne cieszą się zawsze dużą popularnością. Można je bowiem przygotować z niewyszukanych składników, które zwykle mamy pod ręką. I tak właśnie jest z ruskimi pierogami. By jednak wyszły naprawdę smaczne, warto pochylić się nad farszem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czym doprawić farsz na pierogi ruskie?

Farsz do pierogów ruskich nie może być mdły i bez wyrazu. Trzeba go dobrze doprawić. Nieodzowna jest sól i pieprz. Ten ostatni powinien być świeżo zmielony, bo tylko wtedy nada potrawie pożądanego smaku i aromatu. Dodaje się go sporą szczyptę.

Pamiętajcie też o gałce muszkatołowej — tę również najlepiej zetrzeć tuż przed dodaniem, bo szybko traci swój aromat. Gałka doskonale harmonizuje z ziemniakami, ale nie przesadźcie z jej dodatkiem.

I jeszcze jeden doskonały, choć niepopularny składnik — wędzona papryka. Koniecznie jej użycie, bo nie tylko podnosi smak farszu, ale też subtelnie odmienia jego kolor. Farsz i cała potrawa zyskuje dzięki niej doskonałą głębię smaku.

ciasto przekładane

Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

CZYTAJ DALEJ

Inne ważne dodatki

Cebula to nie tyle dodatek, ile niezbędny składnik farszu na pierogi ruskie. Posiekana, zeszklona, a nawet delikatnie zrumieniona dodaje niepowtarzalnego, słodkawego smaku. Warto ją dodać w sporych ilościach.

Niektórzy wzbogacają farsz do pierogów ruskich posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Pierogi wyglądają ciekawiej i zyskują orzeźwiający smak, jednak nie wszyscy przepadają za dodatkiem zieleniny.

ziemniaki z cebulą

ziemniaki z cebulą

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Newsygotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak obrać czosnek bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >