Czy można jeść czarną końcówkę banana?
Banany są świetną przekąską, ponieważ zawierają mnóstwo wartości odżywczych łatwych do przyswojenia. Niektórzy po obraniu tych owoców odcinają czarne końcówki - według nich zawierają szkodliwe substancje czy robaki. Okazuje się, że jest to popularny mit i zjedzenie czarnej końcówki zupełnie w niczym nie zagraża.
Banany stanowią obecnie jeden z podstawowych owoców, które są łatwo dostępne, niewiele kosztują, a przy okazji są zdrowe i świetnie smakują. Łatwość transportu oraz możliwość zjedzenia ich od razu po obraniu są kolejnymi atutami.
Utarło się, że czarna końcówka bananów widoczna po obraniu skórki, musi zostać odcięta - mają w niej być zawarte toksyny, jaja robaków czy pestycydy. Nie ma jednak powodu do nerwów, a odcinanie fragmentu banana jest stratą zupełnie dobrego owocu.
Mity wokół czarnej końcówki banana
Gdy wybuchła pandemia polio w Ameryce Północnej specjaliści tłumaczyli, że jednym z jej powodów są właśnie czarne końcówki bananów - od tego czasu, z powodu ówczesnej słabej wiedzy medycznej, wiele osób odcina końcówki bananów.
Inną popularną teorią są rzekome robaki i ich jaja, które gromadzą się w końcówce banana. W sieci można znaleźć informacje o znajdowanych w niej cystach ogoniastka jelitowego, który wywołuje lambliozę, czy jajach tropikalnych pająków.
Kolejnym mitem są skumulowane w czarnym fragmencie banana pestycydy i chemia, które stosowane są podczas uprawy owoców. Tak jak w przypadku robaków i ich jaj, wewnątrz miąższu bananów nie ma żadnych toksyn, dlatego nie trzeba odcinać i wyrzucać czarnej końcówki.
Czym jest czarna końcówka banana?
To właśnie ta część owocu łączy się z resztą bananowca i przed wytworzeniem się banana, była kwiatem. Jest to także najstarszy element bananów, skąd częściowo może wynikać jego ciemna barwa.
Przed zjedzeniem bananów trzeba pamiętać tylko o jednej rzeczy, czyli umyciu ich pod bieżącą wodą. Wszelkie pozostałości po transporcie, pestycydy czy mikroorganizmy znajdują się właśnie na skórce i mycie jest najlepszym sposobem, na dokładne oczyszczenie.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: canva/webking, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet.pl; poradnikzdrowie