Smakosze.pl Produkty Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana
canva/Bru-nO z Pixabay

Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

27 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy zdarzyło ci się, że po przekrojeniu pomidora zauważyłeś coś, co wygląda jak robaki? Z pewnością były to jednak kiełki. Zastanawiasz się, czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, który rozwiązał odwieczną zagadkę i uspokoił, że nie trzeba się obawiać takich warzyw.

Pomidory zaliczane są do warzyw, choć botanicznie są owocami pomidorowych krzaków. Występują w wielu odmianach, które różnią się wielkością, kolorem, kształtem i smakiem owoców.

Pomidory lubimy jeść na przekąskę, kłaść na kanapkach, dodawać do sałatek i zapiekanek. Na ich bazie można też robić pyszne zupy i sosy. Czasami jednak te popularne warzywa potrafią nas zaskoczyć. Zdarza się, że po ich przekrojeniu w środku można zauważyć kiełki, a nawet drobne, zielone listki. Czy trzeba się ich obawiać?

Czy można jeść pomidory, które mają w środku kiełki?

Na stronie portalu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu znaleźliśmy wypowiedź dr Marty Czaplickiej z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego na temat jedzenia pomidorów z kiełkami.

Jak uważa ekspertka, jedzenie pomidorów z wykiełkowanymi nasionami nie zagraża naszemu zdrowiu. I wyjaśnia: „Zdarza się, że jeszcze wewnątrz owocu – tego botanicznego, czyli na przykład pomidora – dojdzie do skiełkowania nasion. Oznacza to mniej więcej tyle, że owoc jest bardzo dojrzały. Takie anomalia nie są może spektakularne dla oka, ale bezpieczne dla żołądka. Na pewno każdy widział paprykę, w której rosła kolejna – to czasem cecha odmianowa. Owoce i warzywa nie powstają w fabryce, mimo że to odmiany, to jednak nadal mamy do czynienia z żywym organizmem i różne „odstępstwa” się zdarzają. Nie ma w tym nic niepokojącego" - zapewnia dr Czaplicka.

Takie okazy niektórym kojarzą się z GMO, czyli żywnością genetycznie modyfikowaną. Jak jednak uświadamia ekspertka „Odmiana wyselekcjonowana to nie to samo, co roślina GMO. Od wielu, wielu lat hodujemy nowe odmiany, czy to warzyw, czy owoców, czy kwiatów i roślin ozdobnych, zbóż. To lata pracy genetyków, ale nie chodzi tu o pracę metodami inżynierii genetycznej czy wprowadzanie sztucznych genów".

I dalej dr Czaplicka podaje przykład prac hodowlanych nad truskawką, która została otrzymana z poziomki „co roku wybierano nasiona z największych poziomek, wysiewano je, by zebrać nasiona z kolejnych największych poziomek. I tak doczekaliśmy się truskawek" - opowiada znawczyni tematu.

Dr Marta Czaplicka uprzedza też, że kiełki czy zawiązki owoców w środku możemy też spotkać w papryce, czy dyni. Kiełki nie pojawią się natomiast we wnętrzu jabłka czy gruszki, bo ich nasiona do skiełkowania potrzebują przechłodzenia.

Dlaczego nasiona pomidorów kiełkują w owocach?

Kiełki pojawiające się w pomidorach są wynikiem nieodpowiedniego i zbyt długiego przechowywania tych warzyw w ciepłym i wilgotnym miejscu.

Choć pomidory z kiełkami w środku wyglądają trochę szokująco, to ich zjedzenie nie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z naszego serwisu dowiesz się też , czy można jeść skiełkowane ziemniaki , a także, czy czosnek z kiełkami jest szkodliwy .

pomidor z kiełkami
canva/Krzysztof Dac

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: upwr.edu, domisad

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy