Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-10-10T191854.085

canva/niknak99

Czy jedzenie kiełkującego czosnku jest dobrym pomysłem?

10 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czosnek ceniony jest za swoje walory smakowe i prozdrowotne. Kiełki, które wyrastają z niego, gdy jest zbyt długo przechowywany, powodują, są przyczyną, dla której wielu z nas wyrzuca to warzywo. Dowiedzcie się, czy takie postępowanie jest słuszne.

Nasze babcie — a wraz z nimi także wielu popularnych kucharzy — sceptycznie podchodziły do puszczającego zielone pędy czosnku. W obiegowej opinii bowiem nie tylko psują one smak, ale też powodują, że czosnek staje się trujący.

Kiełkujący czosnek nie jest szkodliwy

Już jakiś czas temu naukowcy udowodnili, że zielone pędy w czosnku nie są niebezpieczne. Wręcz przeciwnie, warzywo staje się wtedy jeszcze cenniejsze.

Kiełkujący czosnek jest źródłem cennych przeciwutleniaczy. Związki te chronią organizm przed szkodliwym działaniem odpowiedzialnych za uszkadzanie komórek wolnych rodników.

Ważne

Koniec pakowania warzyw i owoców w plastik?

CZYTAJ DALEJ

Warto podkreślić, że wraz ze wzrostem pędu, zawartość antyoksydantów w czosnku rośnie. Spożywanie kiełkującego warzywa jest zatem nie tylko bezpieczne, ale też wyjątkowo zdrowe i może być elementem profilaktyki przeciwnowotworowej.

Czosnek z zielonymi pędami nie jest też wcale mniej smaczny czy ciężkostrawny. Aromatyczne ząbki mogą co prawda stać się nieco bardziej gorzkie, ale zmiana smaku następuje dopiero po około 2-3 tygodniach od wypuszczenia pędów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Możecie zatem śmiało raczyć się bogatym w zielone końcówki warzywem, wykorzystując je jako dodatek do licznych potraw, np. popularnej bułgarskiej sałatki szopskiej. Rodowici Bułgarzy okraszają ja właśnie tym dodatkiem.

Po więcej informacji o czosnku zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam porady dotyczące jego przechowywania, a także garść cennych uwag na temat jego siekania.

Kiełkujący czosnek na blacie

Kiełkujący czosnek na blacie

Źródło zdjęcia: canva/mishooo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >
Kiszona kapusta w misce

Produkty

Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto zjeść banana na pusty żołądek?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto pić mleko "prosto od krowy"?

Czytaj więcej >
Bazylia w słoikach

Produkty

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

Czytaj więcej >