Czy powinno obierać się fasolkę szparagową?
Na straganach pojawiła się już pierwsza fasolka szparagowa. Do wyboru macie żółtą i zieloną. A zastanawialiście się, czy powinno obierać się fasolkę szparagową? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo zależy to od odmiany fasolki i stopnia jej dojrzałości.
Fasolka szparagowa jest niezwykle smacznym warzywem. Najlepsza jest młoda, jedzona w sezonie. Jest wtedy delikatna, a po ugotowaniu wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy polać ją stopionym masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle, a niektórym wystarczy nawet za cały obiad.
Fasolkę szparagową można jeść na przekąskę, ale też podawać ją do obiadu. Stanowi też doskonały dodatek do sałatek, zup i zapiekanek. Jej przygotowanie nie jest trudne. Zwykle wystarczy ją opłukać i odciąć końce. Ta ostatnia czynność zabiera jednak trochę czasu. Na szczęście i na to mamy radę.
Czy trzeba obierać fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa dzieli się na dwa rodzaje — zieloną i żółtą. Zielona ma dość wyraźny smak i jest delikatna. Żółta cechuje się łagodniejszym smakiem, starsza potrafi być jednak łykowata i wymaga obierania.
W sumie z każdej fasolki należy usunąć twarde końcówki, bo nie są one smaczne. Jednak z żółtej często trzeba też usunąć łyka, czyli grube włókna, które znajdują się po obu stronach strąka. Włókna te twardnieją wraz z procesem dorastania fasolki, więc im strączki są starsze i bardziej dojrzałe, tym proces usuwania łyka staje się bardziej niezbędny.
Sprytne sposoby na oczyszczanie fasolki
Nawet samo usuwanie końcówek potrafi być bardzo mozolnym procesem. Jeśli chcesz to zrobić szybciej, ułóż fasolki jedna obok drugiej na kuchennej desce, tak by końcówki znalazły się na tej samej wysokości. Wtedy będziesz mógł odkroić je jednocześnie za jednym pociągnięciem noża.
Gdy natomiast kupiłeś dojrzałe strąki fasolki, musisz też z nich usunąć łyka. Możesz to sobie ułatwić, przy pomocy gorącej wody. Włóż więc fasolkę do miski i zalej wrzącą wodą. Odczekaj kilka sekund i odlej wodę. Gdy fasolka przestygnie, zacznij jej obieranie. Odkrawaj nożykiem końcówki strąków, nie docinając ich jednak do końca, tylko w ten sposób, by przy końcówce z jednej strony pozostało łyko. Pociągnij wtedy końcówkę z łykiem do dołu. Tę samą czynność powtórz z drugiej strony fasolki.
W naszym serwisie znajdziesz też porady, jak przyrządzić fasolkę szparagową. Dowiesz się także, która fasolka jest wartościowsza.
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet, gotujmy