Czym polać brokuły?
Brokuły są tak uniwersalnym warzywem, że możesz przygotowywać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu dań, sałatek, makaronów. Zrezygnuj więc z podawania jarzyny z tradycyjną zasmażką na bazie masła i bułki tartej i sprawdź, czym podlać brokuły, aby były smaczne i zdrowe.
Brokuły doskonale smakują w towarzystwie sosów na bazie jogurtu, mleka, majonezu. Sprawdzą się więc jako dodatek do sałatek, głównych dań, a nawet jako samodzielna przekąska.
Brokuły przygotuj na parze lub ugotuj w osolonej wodzie. Tu znajdziesz porady, jak i ile gotować brokuły , aby zachowały swój smak i wartości odżywcze.
Czym polać brokuły?
Brokuły z sosem beszamelowym
Brokuły polane sosem beszamelowym to absolutny hit kulinarny. Beszamelem możesz polać ugotowane brokuły, lub całość zapiec w piekarniku. Każda wersja smakuje doskonale.
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
-
2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
-
50 g masła
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprzu i soli
W małym garnku rozpuść masło, stopniowo dodawaj mąkę i dokładnie mieszaj trzepaczką do jajek. Wlej mleko, przyprawy i mieszaj, aż powstanie gładki, aksamitny sos.
Brokuły z sosem mlecznym
Sos mleczny jest również świetnym dodatkiem do gotowanych brokułów.
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
-
szklankę mleka w temperaturze pokojowej
-
łyżkę masła
-
szklankę mąki pszennej
-
sól, pieprz
Zagotuj pół szklanki mleka z masłem. W pozostałej części rozprowadź mąkę i dodaj do gotującego się mleka, dopraw solą, pieprzem i mieszaj do uzyskania sosu.
Brokuły z sosem czosnkowym
Sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu doskonale sprawdzi się do brokułów i sałatek z warzywami
Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujesz:
-
mały jogurt naturalny
-
łyżka - dwie majonezu
-
2 ząbki czosnku
-
oregano, pieprz, sól
Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj na bardzo drobne kawałki. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj czosnek, sól, pieprz, dopraw oregano i odstaw do lodówki na pół godziny.