Co roku na Wszystkich Świętych robię "Żółtą sałatkę". Smakuje lepiej niż gyros i bankietowa razem wzięte
W tym roku na Wszystkich Świętych podam Żółtą Sałatkę. Moim zdaniem smakuje lepiej niż jarzynowa, bankietowa i gyros razem wzięte. Ten przepis od lat jest hitem w moim domu.
Żółta sałatka w sam raz na Wszystkich Świętych
Co roku na Wszystkich Świętych odwiedza mnie cała rodzina. Chcę ich poczęstować wyjątkowymi potrawami. Jedną z nich z pewnością będzie “Żółta sałatka”. Jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu, a zapewne próśb o dokładki nie będzie końca. Poniżej zdradzam, jak ją zrobić.
Gotuję 2 liście laurowe z goździkami. Działanie tej mikstury zawsze mnie zaskakuje
Lista składników na żółtą sałatkę na Wszystkich Świętych
- słoik selera
- puszka kukurydzy
- 150 g szynki konserwowej
- 1 por (jasna część)
- 100 g sera żółtego w kostce
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania "Żółtej sałatki"
Odsącz z zalewy marynowany seler i kukurydzę. Szynkę pokrój w paski, a pora w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki:
- majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym
- do sałatki możemy również dodać ananasa z puszki
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne sałatki m.in. kultową siódemkę oraz imieninową.