Smakosze.pl Przepisy Delikatne i lekkie kotlety ruskie z ziemniakami i twarogiem
canva/Olga Kriger

Delikatne i lekkie kotlety ruskie z ziemniakami i twarogiem

3 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety ruskie to doskonały sposób na szybki i niedrogi obiad, do którego wykorzystuje się ugotowane ziemniaki. Receptura ta przypomina w smaku pierogi ruskie, ponieważ korzysta się z tych samych składników. Wybornie smakuje z surówkami lub sosem grzybowym.

Kotlety ruskie są wariacją farszu do pierogów ruskich, który umożliwia zrobienie dania o podobnym smaku, lecz zupełnie innej fakturze. Pierogi nie są bowiem panierowane bułką tartą, prawda?

W wielu domach po obiedzie zostają ugotowane ziemniaki. Obieramy ich zbyt dużą ilość, a następnie nie jesteśmy w stanie ich przejeść. Te kotlety są idealne, aby spożytkować ich nadmiar w smaczny i sycący sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety ruskie

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 2 średnie cebule

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

Gotowanie rozpocznij od kartofli. Umyj je, obierz, pokrój w mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej je wodą, wsyp sól i zacznij gotować. Gdy pyrki staną się miękkie, odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski . Jeśli masz gotowe ugotowane ziemniaki, pomiń ten etap. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Podsmaż ją na oleju, aż uzyska złoty kolor. Ziemniaki przeciśnij przez praskę (ciepłe łatwiej się przeciska) dodaj do nich cebulę. Twaróg również przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa i wrzuć je do ziemniaków z cebulą. Dopraw masę solą i pieprzem, a następnie wbij do niej dwa jajka.  Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, aż będzie całkowicie połączone. Uformuj kotleciki wielkości kotletów mielonych. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Podawaj ze świeżo siekaną pietruszką. Smacznego.

Smażące się kotlety

Źródło: canva/ironstuff, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy