Smakosze.pl Przepisy Dietetyczka zaleciła najlepsze ciasto dla łasuchów. Od niego nie przytyjesz
canva/Aiselin82, Instagram/zenibyfit

Dietetyczka zaleciła najlepsze ciasto dla łasuchów. Od niego nie przytyjesz

22 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Bez mąki, bez cukru, a więc z ograniczoną dawką kalorii. Brownie z czerwonej fasoli wszystkim łasuchom poleca dietetyczka kliniczna. Ciasto jest wprost idealne dla tych, którzy nie chcą przytyć, ale nie potrafią zrezygnować z łakoci. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, a porcja dostarcza niewiele ponad 100 kcal.

Wszyscy wiemy, że im klasyczne ciasto składające się z mąki, cukru, tłuszczu i jaj jest kaloryczne i tuczące. A im więcej ma dodatków, tym bardziej jest niebezpieczne dla naszej sylwetki. Porcja ciasta przełożonego kremem, kajmakiem i polewą czekoladową może mieć nawet 500-600 kcal. Dla porównania, porcja klasycznego sernika bez dodatków ma około 300 kcal. Ciasto do kawy może mieć jeszcze mniej kalorii, bo jedynie 130 kcal.

Jak przygotować takie ciasto? Wystarczy zamienić mąkę i cukier na lekkie i mało kaloryczne składniki. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu zenibyfit na Instagramie. To na tym profilu popularna dietetyczka kliniczna zdradza fanom pomysły na zdrowe, smaczne i lekkie posiłki oraz desery.

Dietetyczka pokazała, że pyszny deser można przygotować bez grama mąki, cukru i kalorycznych kremów. Ciasto z czerwonej fasoli z dodatkiem banana, kakao, słodzika i odrobiny oleju kokosowego dosłownie rozpływa się w ustach, a będzie gotowe błyskawicznie.

Ciasto z czerwonej fasoli. Bez cukru, bez mąki

Składniki na keksówkę:

  • 1 puszka fasoli czerwonej

  • 1 dojrzały, miękki banan

  • 1/3 szklanki erytrolu

  • 2 jajka

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • ulubione owoce lub wiórki kokosowe do dekoracji

Jak zrobić fit ciasto czekoladowe?

Nastaw piekarnik na 180 stopni C z grzaniem góra-dół. Fasolę przełóż na sito i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Banana obierz ze skóry, podziel na mniejsze części, przełóż do miski. Dodaj fasolę, erytrol, olej, wbij jajka i wsyp kakao.

Całość zblenduj na gładką, jednolitą masę i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 40-45 minut. Ciasto możesz dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi lub podać z ulubionymi owocami, smacznego.

Przygotuj również fit ciasteczka do kawy oraz f it sernik na jogurcie naturalnym. Desery zachwycają smakiem i możesz je jeść bez wrzutów sumienia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy